Мадленијанум емитује домаће хит представе онлајн: Сутон, Мале тајне, Мирис кише

Опера и театар „Мадленијанум“ у четвртој недељи своје онлајн сезоне под називом „Виртуелно путовање Мадленијанума“ емитује култне наслове домаћих аутора.

Вечерас нас очекује премијера националне опере Сутон Стевана Христића, у режији Небојше Брадића и под диригентском палицом Весне Шоуц, која је премијерно изведена на сцени 22. октобра 2016. године, у оквиру 48. БЕМУС-а.

Реч је о једној од најбољих српских опера, једног од најистакнутијих композитора у времену после Мокрањца.

Поред тога, ово је интегрална верзија партитуре, јер се „Мадленијанум“ у сарадњи са Музиколошким друштвом Србије потрудио да пронађе партитуру балетског чина, која је била изгубљена.

Још један музички комад биће емитован у петак, 24. априла – комад са глумом, певањем и плесом Мале тајне редитеља Горана Марковића, на оригиналну музику Зорана Симјановића, који је премијерно изведен 29. марта 2015. године.

За своју прву сарадњу са овим позориштем, познати редитељ Горан Марковић изабрао је интимно дело о глумачким почецима својих родитеља, а ово је први музички комад који Марковић режира у позоришту.

Мале тајне су и својеврсна ретроспектива забавне музике у периоду од 1939. године, када прича почиње, за време рата и немачке окупације, па све до 1958, када се радња завршава. Музичке тачке су инкорпориране у причу, али су истовремено и нумере за себе.

За крај овонедељне „трилогије“, „Мадленијанум“ емитује своју најпосећенију драмску представу – Мирис кише на Балкану, насталу према најпознатијем књижевном делу Гордане Куић, које је 29. априла 2009. године доживело своју театарску верзију.

Ова прича о сефардској сарајевској породици у романтична и немирна времена током Другог светског рата, у драматизацији Небојше Ромчевића, режији Ане Радивојевић Здравковић и уз патронат Гордане Куић, а у тумачењу великана нашег глумишта био је велики хит „Мадленијанума“ за који се увек тражила карта више.

Стара и нова публика моћи ће поново да га погледа у недељу, 26. априла у 19.30, наводи се у најави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару