Белведере, Бечка опера и хармоникаш из Србије културом против короне

Да се изолација не би претворила у нерасположење, Аустријски културни форум је припремио нове препоруке. Уз мото #културомпротивкороне, форум се може пратити и на "Фејсбуку" и "Инстаграму" (@austrijskikulturniforum), а однедавно и на њиховој званичној веб-страници и "Јутјуб" каналу.

Аустријска галерија "Белведере" упркос пандемији има оригиналну понуду за публику - сваког дана у 15 часова представља по једно уметничко дело на друштвеним мрежама. Неке од ових снимака ће Аустријски културни форум Београд превести на српски језик, а први преведени видео говори о симболици улаза у Горњи Белведере.

Палата Белведере саграђена је у барокном стилу по плановима Јохана Лукаса фон Хилдебранта, као летња резиденција и репрезентативни комплекс принца Еугена Савојског. Као покровитељ и колекционар уметности, у дворцу је чувао мноштво уметничких дела. После његове смрти, царска породица је ту изложила делове царских уметничких збирки.

Године 1903. у Доњем Белведереу је постављена државна „Модерна галерија”, а након слома монархије, Горњи Белведере и Оранжерија претворени су у музеје.

Десетог априла Никола Ђорић, млади хармоникаш пореклом из Србије који живи у Бечу, одржаће онлајн концерт који ће бити доступан читаве седмице као резултат сарадње са Министарством спољних послова Аустрије.

Ђорићева способност да спектром звукова којим располаже хармоника, представи до сада непознате нијансе у делима Баха, Бетовена, Моцарта и Скарлатија, осигурава овације публике на његовим концертима.

Никола Ђорић члан је неколико музичких ансамбала. На свом онлајн концерту изводиће дела Бетовена, Баха, Скарлатија, али и сопствене композиције.

Да би се добио кôд неопходан за приступ концерту који ће се одржати на страници konzertsaal.at, потребна је пријава на belgrad-kf@bmeia.gv.at, а код се добија 10. априла у преподневним часовима.

Да љубитељи музике, поред других великих ограничења у приватном и јавном животу, не би морали да се одрекну опере и балета, Бечка државна опера отворила је своју онлајн архиву.

Бечка државна опера на својој платформи www.staatsoperlive.com свакодневно емитује снимке ранијих оперских и балетских представа - понуда важи за читав свет и бесплатна је. Представе почињу у 19, односно 17 часова и доступне су и наредна 24 часа.

Приредила: Јелена Виденовић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару