„Да се не зборави“ – изложба слика Милана Коњовића

Мање позната дела академика Милана Коњовића представљена су на изложби „Да се не заборави“ у Кући краља Петра Првог.

Слике Милана Коњовића су пуне сунца и ватре, жара и пепела, борбе и страсти, уздижући оптимизам изнад таме. Налик су на музику пуну боја или осликану поезију. И увек су препознатљиве.

Милан Коњовић је за собом оставио експресионистички траг вечности захваљујући опусу од око 6.000 радова. Неки од њих тренутно су изложени у кући Краља Петра Првог, у склопу изложбе „Да се не заборави.“

„Специфичност је у томе што ниједна од ових слика никада нигде није била излагана до сада. Ниједна слика није из неке галерије, већ је то све заиста из, да кажемо, породичних кућа, које су у оно време, пре 30, 50 или 60 година, то или купили или добили од маестра Коњовића на поклон“, објашњава аутор изложбе.

Изложбу је уприличио Милан Кличковић, један од најасоцијативнијих вајара у Србији чије скулптуре красе домове и кабинете светски познатих имена, ентеријере амбасада и многих установа од јавног и културног значаја, инспирисан дугогодишњом сарадњом и великим пријатељством са славним Коњовићем.

„Ето, десило се да сам био службено у Сомбору и онда сам отишао у галерију. Али пошто сам био службено, као био сам неки бизнисмен, под знацима навода, ја сам отишао са краватом, кошуљом и сакоом. И после пет минута нашег опуштања, приче и разговора, он је мени казао: 'Знаш, имењаче, немој други пут доћи код мене са краватом. Скини ти ту кравату, остави у ауту, па дођи код мене'. После пар минута, онда је он мени опет рекао: 'Знаш, могао би ти ту да ставиш једну мараму, као ја, јер ти си велики уметник‘. Тако да знате, ова марама је стара око 35 година и сада сам је први пут ставио баш зато на ту асоцијацију, на то сећање и то дружење 15 и више година са маестром Коњовићем“, наглашава Кличковић.

Пажљиво одабравши експонате за поставку, Кличковић је подсетио на неопходност откривања исконске узвишености живота као таквог, о чијој је важности, кроз своја ванвременска дела, увек говорио велики и славни Милан Коњовић.

Изложба „Да се не заборави“ биће отворена до 12. маја.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара