Читај ми!

Додељене годишње награде „Српски Кривак“

Годишња награда „Српски Кривак“ додељена је тринаести пут, личностима које су у претходном периоду, али и током целе своје каријере, дале изузетан допринос у различитим областима стваралаштва.

У свечаној сали Машинског факултета у Београду одржана је свечана академија поводом доделе годишње награде Удружења „Српски Кривак“.

„Српски Кривак је удружење грађана које окупља наше врхунске професоре, интелектуалце, спортисте, уметнике и људе из различитих области под геслом ‘Мисли српски, делај светски’ са циљем да се промовишу наше традиције, али и резултати које наши људи постижу у светским размерама“, наводи Зорица Богдановић, заменик председника УО Удружења „Српски Кривак“.

Награда „Срспски Кривак“ додељује се за нарочите заслуге и допринос неговању српске традиције, као и за врхунска достигнућа у науци, технологији, уметности, образовању, привреди, култури и спорту. Овога пута, стручни жири, издвојио је девет добитника годишње награде и то за 2022. и 2023. годину.

„То је само једна потврда онога што смо ми радили скоро четири деценије, ми смо давно добили тај неки епитет чувара традиције. И ја сам најпоноснији. Добили смо сва могућа признања што постоје и могу да се добију, али ми је то некако најдраже кад кажу ‘чувари традиције’, те две речи обједињујусве то“, наглашава Зоран Дашић – Даша, добитник награде за популарну музику и културу.

А како се, у данашње време, може очувати српрско наслеђе кроз музику.

„Више ставити акценат на традиционалну музику, покушати истраживати у том обиљу музике настајале на овим просторима, нарочито с краја 18. и почетка 19. века и пустити мало те неке савремене авангардне токове, не покушавати стално стизати и престизати оно што видимо на, да назовемо то, културним западом“, сматра др Урош Дојчиновић, добитник награде за музику и уметност.

Традиција се чува и кроз усмену и писану реч. Да ли довољно пажње посвећујемо нашем језику и правилном говору?

„Па то можемо да сведемо на појединце, у општем смислу - врло мало. Ми смо на лексичком плану употребе речи преплављени страном лексиком, особито англицизмима, тако да ту и не чинимо нешто што бисмо очували наше сасвим добре речи. Да се разумемо, језик је жива материја и она и језик се узајамно допуњују. Морамо ми користити и стране речи, али не баш у толикој мери колико их користимо, готово да се различите генерације и не разумеју“, истиче академик Милосав Тешић, добитник награде за поезију, лингвистику и књижевност.

Добитници годишње награде, бронзане фигуре „Српски Кривак“, постали су и нови чланови Удружења које је, на тај начин, добило нову, полетну снагу која ће разменом мишљења и сарадњом на свим пољима науке, културе и спорта, допринети даљем неговању традиције нашег народа и очувању вредносних тековина српског друштва.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару