Читај ми!

Слави 80. рођендан, али Мали принц је и даље дечак који нас учи важним животним лекцијама

На Сајму књига обележен је 80. рођендан Егзиперијевог „Малог принца“. Представљена је и књига о том ремек-делу коју је написао Зоран Радовановић, а објавило РТС Издаваштво.

Роман, бајка, чудесна поетска прича или дечја историја за одрасле... Било како било, Мали принц је актуелан. Преведен је на више од 400 језика, и после Библије најпревођенија је књига на свету. Године 2000. проглашена је за књигу века у Француској.

За учитеља Зорана Радовановића „једна је од најлепших прича за децу и одрасле“. У књизи је изложио свој доживљај Малог принца у детињству, али и онај који је стекао касније током учитељске праксе.

„Изворно за мене ова књига носи назив Библија живота. Мали принц то у ствари јесте. Он је толико заинтересован, толико пословичан да је то фасцинантно. И колико се ту може ишчупати, извући тога позитивног, тога оплемењујућег, и за мале дечје душе, а и за одрасле“, наводи Радовановић.

У част дечака златасте косе са жутим шалом, ђаци ОШ „Николај Велимировић“ из Шапца и Дреновца, извели су представу по тексту Тода Николетића, Егзиперијева деца.

„Доживљавам Малог принца као неку имагинарну особу која помаже писцу Егзиперију, пилоту и писцу, наравно, да преброди неке препреке које су му се нашле у животу. “, каже Андреј Ристивојевић ученик ОШ Николај Велимировић“ у Шапцу.

„Мали принц ми је показао да машта може да буде неограничена“, додаје Анђела Димитријевић, ученица 7. разреда ОШ „Никола Тесла“ у Раковици.

„Књига Мали принц аме је научила важним животним лекцијама, о правим људским вредностима“, наводи Вера Вућићевић.

Књига о пријатељству, љубави, одговорности и животном смислу проучава се на часовима српког језика у седмом разреду, али и на часовима веронауке.

„Он је персонификација све радознале деце и морала би сва радознала деца, сви радознали млади људи, морали би прочитати Малог принца. И то не једном, више пута. Поготово оно да се свет боље види душом, срцем, него очима“, наглашава Љубивоје Ршумовић.

Мали принц је доступан свим читаоцима без обзира на узраст. На Сајму књига може се наћи у различитим издањима, форматима, преводима, али и адаптацијама прилагођеним предшколцима и млађим основцима.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара