Читај ми!

Матија Бећковић: Наш век се заглавио у један „ћерсокак"

Две нове књиге, свеколике „ћераније“ под називом „Наћертаније“ и „Поеме“, академика Матије Бећковића, представљене су у Српској књижевној задрузи.

Други том Поема, почиње опсежним предговором, књижевно-научним есејом Поезија и светост света и живота Радивоја Микића, и зборник је Бећковићевих 12 поема, из различитих периода песниковог стваралаштва.

„Ја сам написао својевремено поему Ћераћемо се још. То је наставак од лозинке Ћераћемо се још, до Наћертанија. А пре 200 година је настало Начертаније о коме се још увек говори и полемише. А у наше време је основана невладина организација 'Ћераћемо се још'“, наводи академик Бећковић.

Збирка нових песама, врцави је микрокосмос пост-ћерализама, који се бави и актуелним глобалним тековинама попут ChatGPT-a, разних невладиних организација, дубоком државом, и другим сферама из доба пост–истине.

„Сам Ајнштајн или онај Опенхајмер су рекли: 'Човеку ништа не преостаје него да се ухвати за главу и да плаче'. И сада је технологија тако засула све језике, и цела та депонија се раширила планетом, и ја сам покушао да направим тај инвентар где стаје наш век који се заглавио у један ћерсокак. Али то не може бити крај, јер мора све из почетка јер крај мора бити срећан“, наглашава Матија Бећковић.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара