Читај ми!

Београдски летњи фестивал по 31. пут од 23. јуна до 7. јула

Београдски летњи фестивал – 31. БЕЛЕФ, који се у нашем главном граду одржава од 23. јуна до 7. јула, осмишљен је као живи дијалог гледалаца, извођача и учесника програма. О јединственом фестивалу за РТС говори Гордана Гонцић, подсекретарка за културу града Београда и председница одбора Белефа.

Припреме се приводе крају, али оно што је објективна околност, како наводи гошћа Јутарњег програма, је управо временска прогноза. Пошто је у питању летњи фестивал, увек је замишљен да отвори неке нове просторе за игру, отворене сцене, да се игра под ведрим небом.

Већ другу годину, ми у сарадњи са Ботаничком баштом Јевремовац, имамо тамо једну врло интересантну ботаничку амфитеатарску сцену, малу, на којој смо испрограмирали разне представе. Међутим, уколико буде кише, за сваку представу смо осмислили бекап, простор где ће се играти у затвореном, углавном на сценама театра Вук, а неке представе се већ у самом старту играју у позоришту Атеље 212, у Народном позоришту, у питању су премијере“, каже Гордана Гонцић.

Концепт фестивала је да омогући публици и позориштима, пре свега, и установама културе, једну продужену летњу сезону, тако што Белеф учествује једним делом у продукцији нових представа, које имају ексклузивно премијерно извођење, баш на фестивалу, и самим тим дају једну фестивалску пажњу и критике и стручној јавности и публици, додаје Гонцићева.

„Пре свега помажемо, пре свега подстичемо и промовишемо независне пројекте, пројекте наших глумаца, уметника, редитеља. Тако ће бити и овога пута. Имамо чак седам премијера.

Белеф ће имати интересантно отварање. У сарадњи са Хартефактом припрема се програм „Песници данашњице – гласови сутрашњице“ у коме учествују млади, савремени песници, а публика ће моћи у току вечери да иде од локације до локације и слуша њихове стихове.

„Замишљено је да то буде у Ботаничкој башти, и да публика уживо слуша песнике који говоре своје стихове. Та шетња кроз поезију, кроз те гласове прошлости и будућности, уколико нам временске прилике то не онемогуће, десит ће се у Културном центру Београда. Значи, кроз сам простор Културног центра имаћемо такође прилику да чујемо нашу савремену поезију. То су све најзначајнији песници и мислим да ће бити јако интересантно“, истиче градска подсекретарка за културу.

Затим, ту ће бити и Белеф разговори који су названи Добре приче. У Београд долази један од највећих светских медијских стручњака, Боб Гарфилд са којим ће разговарати Иван Станковић. Они ће обрађивати теме, пре свега, медија савременог света, можда и вештачке интелигенције итд.

„То је једна заиста ексклузивна прилика да чујемо најновије анализе света у коме живимо из тог аспекта медија. То ће бити на великој сцени Народног позоришта. Тако да имамо јако занимљив пратећи програм овога пута, то је тек почетак.

У сарадњи са Факултетом драмских уметности биће организована сценска читања нових драма наших младих драматурга у режији младих редитеља и у интерпретацији глумаца. То ће се дешавати у релативно новом простору који се зове Летња сцена 1212.

У Ноћи легата која се ради у сарадњи са Музејем града Београда, публика ће ноћу од 20 до 24 часа моћи да се прошета кроз Конак Кнегиње Љубице, легате Иве Андрића, Паје Јовановића, Јована Цвијића и етнографски музеј Жаркова и кроз етнографски музеј Земуна, Спиритину кућу која ће тек тада поново бити отворена за публику.

Сви заинтересовани детаљан програм могу да пронађу и на сајту Белефа.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара