Никола Ракочевић: Питање 'реците нам нешто о себи' тера нас да се запитамо ко смо ми

У монодрами „Реците нам нешто о себи", глумац Никола Ракочевић, који је урадио и режију, на јединствен начин покушао је да одговори на нимало једноставно питање које, како је навео гостујући у Београдској хроници, и када је постављено љубазно и када на њега и не морамо да одговоримо, незгодно из више разлога.

Први разлог зашто је питање 'Реците нам нешто о себи' незгодно, наводи Никола Ракочевић, јесте дилема шта да изаберемо као свој идентитет и шта би то било најрепрезентативније за нас, а што би било важно да други људи чују о нама.

„Међутим, постоји ту још један проблем који је много дубљи, а то је што ми заправо можда немамо коначно одговор на то питање. Болно је у првом тренутку кад откријете шта заправо нисте, или бар да нисте оно што сте мислили да јесте. И тај идентитет који сте градили, некако се разгради. Буде болно у тренутку, али буде јако делотворно ако знате куда да идете даље“, објашњава Ракочевић.

'Реците нам нешто о себи' је једно од уобичајених питање које послодавци постављају кандидатима који су се пријавили за посао. Ракочевић објашњава да за њега као глумца кастинзи, који су уобичајени у његовом послу, више нису изазов јер већ има репутацију и људи знају његов рад, али да га је занимало како то изгледа у корпорацијама или било којим другим фирмама где се неко први пут среће са вама.

„Имам доста пријатеља и познаника који се баве, рецимо, програмирањем. У било коју компанију да дођу морају да припреме си-ви, а између осталог морају да кажу нешто о себи. Међутим, не бавимо се само тим у нашој представи. Просто нама је то питање, 'реците нам нешто о себи', заправо то ко смо ми, изузетно важно и драгоцено и нешто што нас тера даље у откривању себе самог, пре свега“, истиче гост Београдске хронике.

Када се суочимо са тим питањем и имамо жарку жељу да одговоримо на њега, можда успемо да допремо до неких ствари које су нам важне и битне, а после којих лакше живимо, додаје Никола Ракочевић.

У представи постоји један преломни тренутак, напомиње глумац, после првог дела у коме протагониста комуницира помоћу лаптопа, али у једном тренутку је принуђен да уђе у конкретнију комуникацију.

Више од тога о представи Никола Ракочевић није желео да открива, већ позива гледаоце да дођу и сами погледају. Представа Реците нам нешто о себи која је заказана за 24. октобар на Дорћол плацу је већ распродата, али нове представе су заказане за 14. и 27. новембар.

субота, 26. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи