Читај ми!

Опасни метод Карла Јунга

Контроверзно остварење Дејвида Кроненберга доноси причу о турбулентном односу између пионира психоанализе Карла Јунга, његовог ментора Фројда и младе пацијенткиње Сабине. Постоје докази да се Јунг упустио у везу са Сабином, а филм истражује границе садизма и мазохизма тог односа.

A Dangerous Method (Опасна метода) је контроверзни историјски филм који је режирао Дејвид Кроненберг.

Прича прати турбулентан однос психијатра Карла Јунга, његовог ментора Сигмунда Фројда и Сабине Шпилрајн, младе пацијенткиње.

Пионир психоанализе и његов ментор сарађивали су и дописивали се годинама, да би пријатељство нестало и претворило се у мржњу због, како се веровало, Јунговог одбијања да прихвати Фројдов став да секс и сексуална репресија леже у корену сваке хистерије и неурозе.

Међутим, 1977. године у једном подруму у Женеви откривена је кутија у којој је био Сабинин дневник, али и писма које је размењивала са Фројдом и Јунгом.

Папири су открили да је Јунг имао аферу са Шпилрајновом и да је њихова веза један од разлога за слом пријатељства са Фројдом.

Сабина, коју тумачи Кира Најтли, стигла је на клинику за менталне болести „Бургхелцли" у Цириху код Јунга када јој је било само 18 година. Имала је нагле промене расположења и тикове.

Јунг свакодневно разговара са њом, а убрзо се упуштају у љубавни однос. Открива да је корен њеног проблема у нездравом односу са оцем, као и недостатку љубави с мајчине стране.

Филм обилује приказима њиховог необичног односа, укључујући и сцену у којој Јунг шиба по задњици Сабину, оживљавајући њену успомену на оца.

Управо зато, то остварење отвара питање да ли је пионир психоанализе заиста могао до те мере да злоупотреби поверење које постоји између пацијента и лекара и упусти се у садо-мазохистичну везу са рањивом младом девојком?

Кири Најтли за улогу Сабине критичари већ предвиђају Оскара. Виго Мортесен тумачио је лик Фројда, Михаел Фасбендер Карла Јунга, а појављују се и Винсен Касел и Сара Гадон.

Филм се очекује у биоскопима крајем октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи