Читај ми!

Поланском уручена награда у Цириху

Две године након што је планирано, Роману Поланском уручена награда за животно дело на Филмском фестивалу у Цириху. Када се 2009. године упутио на Фестивал, славни редитељ је ухапшен на аеродрому у том швајцарском граду.

Оскаровцу Роману Поланском уручена је награда за животно дело Филмског фестивала у Цириху, коју није могао да прими пре две године због хапшења под оптужбом да је сексуално напаствовао малолетницу.

Редитељ се појавио на церемонији доделе награда у црном оделу и белој кошуљи, обожаваоци су му дуго аплаудирали, а неки од њих су чак и плакали.

Славни редитељ се пре доделе није обратио медијима, али је, по уручењу награде, публици рекао да је ово за њега „чудна годишњица", мислећи на хапшење 2009. године.

„То није био само ударац за мене, већ и за моју породицу и Фестивал", истакао је Полански напоменувши да је достигнуће за животно дело боље узети икад него никад.

Прослављени синеаста се захвалио свим људима који су га подржали током тешких месеци.

Полански је 27. септембра 2009. године ухапшен по слетању на аеродром у Цириху, када је допутовао због филмског фестивала. Борио се против захтева Сједињених Америчких Држава за изручење и на крају успео да убеди Берн да буде пуштен на слободу 10 месеци после хапшења.

Француско-пољски режисер оптужен је да је 1977. године омамио тада малолетну Саманту Гајмер шампањцем и лековима током фотографисања у кући холивудског глумца Џека Николсона и после тога имао секс са њом упркос противљењу девојке.

Оптужница је најпре имала шест тачка, укључујући силовање и содомију. А касније је ублажена на незаконито ступање у сексуални однос.

Полански је провео 42 дана у затвору са високим нивоом обезбеђења у САД, где је био и под психијатријским надзором, а потом је напустио земљу.

Полански је побегао из САД после низа врло успешних филмова попут Розмарина беба и Чајнатаун.

За филм Пијаниста 2002. године добио је Оскара, али награду није подигао због статуса избеглице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи