Читај ми!

Додељен Гран при у Кану

Остварење "Take Shelter" режисера Џефа Николса добило је Гран при, у оквиру програма Недеља критике на фестивалу у Кану. Добитника награде је први пут бирао жири састављен од четворо страних новинара. Аустралијски филм "Snowtown", у режији Џастина Керзела, добио је специјалну похвалу жирија.

Филм америчког режисера Џефа Николса Take Shelter, о човеку опседнутом торнадима, добио је у четвртак увече Гран при програма Недеља критике на филмском фестивалу у Кану.

Добитника награде вредне 8.000 евра, први пут је бирао жири, поводом 50. годишњице постојања Недеље критике - паралелне селекције Kанског фестивала, у којој учествују само дебитантски или други по реду филмови режисера из целог света.

Гран при, установљен 1990. године, сваке године су додељивали новинари који су гласали за омиљени филм међу седам дугометражних остварења.

Ове године, лауреата је бирао жири састављен од четворо страних новинара предвођених јужнокорејским синеастом, сценаристом и писцем Ли Чангдонгом, чији су филмови два пута награђивани у Кану.

Редитељ Џеф Николс је за Take Shelter, који је његов други филм, добио и награду Удружења драмских аутора-композитора.

Аустралијски филм Snowtown, у режији Џастина Керзела, добио је специјалну похвалу жирија.

У склопу програма Недеља критике, ранијих година су откривени бројни таленти као што су данас прослављени редитељи Бернардо Бертолучи, Амос Гитај, Кен Лоуч, Вонг Карвај и Франсоа Озон.

Филмски фестивал у Кану траје до недеље, 22. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи