Читај ми!

Србија у Кану

Заједно са још седам земаља југоисточне Европе, Србија у Кану промовише своју нову филмску продукцију. Кански фестивал није занимљив само „филмаџијама“, већ и српским спортистима - поред Новака Ђоковића, на Кроазети се нашао и Саво Милошевић.

Српска кинематографија и ове године у Кану се представља заједно са још седам земаља југоисточне Европе. У оквиру заједничког регионалног павиљона на највећем филмском маркету на свету промовише се нова домаћа продукција.

Регионални павиљон, где су се удружили Србија, Црна гора, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Македонија, Кипар и Бугарска, налази се на веома добром месту и на великом простору. Као такав привлачан је за пословне партнере и све оне које занима наших осам филмова приказаних на маркету. Нажалост, у званичним програмима фестивала српских наслова ове године нема.

„Резултати и присуство су унапређени учешћем Србије у копродукцији као једини начин да се затвори финансијска конструкција. То је био добар носач и добра платформа за оно што се дешава у кинематографији у Србији", истакао је Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије.

Асоцијација "Film In Serbia" у Кану је промовисала нашу земљу као атрактивну локацију за снимање. Повећан је и број власника права за светску дистрибуцију домаћих филмова. До сада је била пракса да то буду иностране фирме, а ове године имамо и нашу компанију.

„'Soul Food' је имао задовољство да приступи новооснованој асоцијацији дистрибутeра светских права 'Европа интернационал'. Чак су нам, да би омогућили присуство, променили статут омогућивши нашој компанији, која ван ЕУ, да приступи, што је до сада било немогуће", рекао је Мирослав Могоровић.

Кански фестивал постао је занимљив и српским спортистима. Некадашњи фудбалски репрезентативац и дугогодишњи играч са завидном каријером, Саво Милошевић нашао се у улози продуцента и на маркету промовисао филмски првенац редитеља Никите Миливојевића „Јелена, Катарина, Марија".

„За оне који не знају, а многи не знају, филм је одувек био моја пасија, одувек сам био заљубљеник у филмове", објаснио је Саво Милошевић.

Новаку Ђоковићу фестивал у Кану био је својеврстан предах између Рима и Ролан Гароса. Након што се опробао као манекен на хуманитарној модној ревији коју је приредила Наоми Кембел, тениски ас први пут је прошетао црвеним тепихом на Кроазети.

На позив Роберта де Нира, присуствовао је светској премијери редитељског првенца глумице Џоди Фостер „Дабар", и у стилу праве праве светске звезде позирао многобројним фоторепортерима и камерама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи