Читај ми!

Фон Трир проглашен непожељним у Кану

Дански режисер Ларс фон Трир, који је шокирао присутне на конференцији за медије изјавом да разуме Хитлера, коментаром да је Израел „давеж“ и „признањем“ да је и он сам нациста, проглашен непожељним на Фестивалу у Кану. Касније се јавно извинио због својих неумесних опаски. Министар културе Фредерик Митеран оценио да је редитељ „одлепио“.

Дански режисер Ларс фон Трир извинио се због своје неумесне изјаве да „разуме" Хитлера и нагласио да није ни нациста, ни расиста, нити антисемиста, пренели су медији.

Фон Трир је на конференцији за новинаре, уочи премијере свог новог филма Меланхолија, шокирао присутне рекавши да разуме Хитлера, коментаром да је Израел „давеж" и на крају закључком да је и он сам нациста.

„Ако сам повредио некога оним што сам рекао на конференцији за новинаре, искрено се извињавам. Нисам антисемиста, ни расиста, нити нациста", навео је режисер у саопштењу.

Његове опаске и неслане шале могле би да му озбиљно угрозе могућност добијања Златне палме за најбољи филм, сматрају стручњаци.

Организатори филмског фестивала у Кану саопштили су да су веома узнемирени Фон Трировим коментарима и оградили се од њих.

Нешто касније, Административни савет фестивала оштро је осудио његове изјаве и прогласио Фон Трира непожељном особом на Фестивалу у Кану. Одлука је на снагу "ступила одмах".

Кански фестивал биће завршен 22. маја проглашењем победника. Фон Трирова Меланхолија, прича о две сестре суочене са пропашћу света, један је од 20 филмова у конкуренцији за Златну палму.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи