Читај ми!

„Шпански метар“, четврти пут

Девет шпанских остварења одабраних у складу са мотом „Живот је филм, а буде и обрнуто“ стиже премијерно пред београдску и новосадску публику. У оквиру 4. издања Фестивала савременог шпанског филма и „Једна твоја реч“, дело министарке културе Шпаније Анхелес Гонсалес Синде.

Четврти фестивал савременог шпанског филма одржаће се у Београду од 20. до 24. маја у дворани Културног центра Београда и од 25. до 29. маја у Новом Саду.

Филмски критичар и селектор програма „Шпанског метра" Небојша Поповић на конференцији за новинаре у ДКЦ-у најавио је да ће публика у Београду и потом у Новом Саду премијерно видети девет филмова који нису приказивани у биоскопима ни телевизијама у Србији, а неће бити у дистрибуцији ни после Фестивала.

Према речима Поповића, организатори Фестивала, Институт „Сервантес" и Културни центар Београда, који успешно сарађују већ четврту годину, успели су да направе добар и квалитетан програм који ће тестирати наше емоције.

„Мото фестивала је 'Живот је филм, а буде и обрнуто' јер је познато да се шпански аутори баве животом онаквим какав јесте, од девет премијерних филмова различитих садржаја и стилова свима је заједнички именитељ да је живот филм", објаснио је Поповић.

Фестивал, у петак у 21 сат, отвара топла људска прича о женама које су изгубиле сваку наду у животу који је режирала шпанска министарка културе Анхелес Гонсалес Синде.

Сценарио за филм Једна твоја реч који, такође, потписује редитељка, рађен је према роману популарне шпанске списатељице Еливре Линдо о две другарице из детињства које се срећу након 15 година потпуно несређених живота, успевају да се запосле у градској чистоћи где им се током једне ноћи живот мења из корена.

Праву слику живота нуде и филмови Лопе бразилца Андруће Ведингтона, биографско остварење о животу великог уметника Лопеа де Веге, као и Оскаром награђено дело Тајна њихових очију аргентинског редитеља Хуана Хосеа Кампанеље.

Филмови између маште и живота, у просторима у којима се мешају виртуелна и реална стварност налази се филм Афтер Алберта Родригеса, прича о три друга који се у ране јутарње сате суочавају са својим животима.

Поповић је истакао да се термин „афтер" у Шпанији употребљава за време после јутарњег изласка из диско клуба, време за бурек, време тоталног разбуђивања пред одлазак на посао. Актери филма пробају све да би побегли од стварности, не слутећи да ће се тако још јаче и брже сударити са њом.

У овој групи остварења је и велика трагична драма Хавијера Фесера Камино о 11-годишњој девојчици која се истовремено суочава са првом љубави и смрћу, два највећа животна искуства.

„Ово је филм о односу према животу и религији. Име девојчице Камино на шпанском значи пут, али означава и капиталну књигу католичке организације 'Опус Деи' која у филму има веома значајну улогу, јер тој организацији припадају Камино и њена породица", навео је Поповић.

У оквиру „Шпанског метра" публика ће видети духовиту хорор комедију, забавну пародију о проблематичним женама у још проблематичнијим животним условима Sexy killer - умрећеш за њу Мигела Мартија који организатори не препоручују млађима од 18 година као ни осетљивим особама.

Фестивал затвара Шпански филм редитеља Хавијера Руиза Калдера, оштра, брутална пародија на најуспешније шпанске филмове последње деценије који, како је истакао Поповић, пикантно и храбро удара на највеће светиње шпанске кинематографије, освајаче Оскара Алмодовара и Аменабара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи