Читај ми!

„Село без жена“ награђено у Мадриду

Прича о тројици браће у селу, у југозападној Србији, која очајнички траже невесте, чак и преко границе у Албанији, добила је награду на фестивалу документарног филма у Шпанији „Документа Мадрид“.

Документарни филм редитеља Срђана Шаренца Село без жена о тројици браће Јанковић из села Забрђе, на југозападу Србије, у потрази за невестама из Албаније, освојио је другу награду на фестивалу документарног филма у Мадриду.

Према речима аутора, филм Село без жена награђен је у категорији ауторског документарног филма на 11. издању фестивала „Документа Мадрид" који се завршава 15. маја, а уручење награде биће дан раније, на церемонији затварања Фестивала.

Филм о браћи Јанковић, последњим становницима села Забрђе, нежењама у тридесетим годинама који крећу у потрагу за невестама из Албаније, приказан је на више међународних фестивала, а добитник је награде за најбољи пројекат „Загребдокс пичинг форума" 2008. године.

Недавно је уврштен у конкуренцију 25. фестивала документарног и антрополошког филма у Парну у Естонији и уз још пет документарних филмова, такмичиће ће се за награду која ће бити додељена на основу гласова публике.

Браћа Јанковић имају 70 оваца, седам паса и певца и живе у Забрђу, где женска нога није крочила последњих 15 година.

Приказана су комична настојања најстаријег брата Зорана (35) да пронађе невесту и спасе село од нестанка.

У суседној Албанији ситуација је обрнута, сви мушкарци отишли су на рад у Грчку и жене су остале саме. Иако су сва тројица ратовала против Албанаца сада су у прилици да пруже руку помирења „непријатељу".

У Србији је Село без жена приказан на фестивалу „Слободна зона" у новембру прошле године.

Село без жена од априла је у биоскопима у Хрватској, Мексику, а од данас почиње приказивање у 10 градова у Босни и Херцеговини.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи