Нови филм Банета Милошевића на Белдоксу

Потресна прича о монструозном убиству политичког емигранта Драгише Кашиковића и његове поћерке, аутора Банета Милошевића, биће премијерно приказана у такмичарском делу Белдокс фестивала. На програму и „Геноцид меморије“ и „Мила тражи Сениду“.

У такмичарском програму четвртог Међународног фестивала документарног филма Белдокс, данас ће у Дому омладине премијерно бити приказан нови филм познатог српског аутора Банета Милошевића У спомен на Драгишу и Иванку.

Садржај овог филма, како најављује продуцент „Истар продакшн", јесте документаристичко истраживање о монструозном убиству политичког емигранта Драгише Кашиковића и његове поћерке, деветогодишње Иванке Милошевић 1977. године у Чикагу.

Истраживачки поступак, са многобројним сведочењима, на драматичан начин реконструише не само тај злочин, који се приписује Удби (служба државне безбедности у СФРЈ), него и открива немилосрдне обрачуне који су означавали епоху комунистичке владавине у Југославији.

Савременици Кашиковића - Никола Каваја, Миле Радовановић, Поп Кајевић, Милан Тансијевић, Радош Стевлић, говоре у филму.

Такође су укључене изјаве академика Матије Бећковића, књижевника Вука Драшковића, афористичара Александра Чотрића и председника Српске народне одбране Славка Пановића.

Уз редитеља Милошевића, коаутор филма је Саша Мишковић, монтажер Мило Лекић, сниматељи Родољуб Богдановић и Зоран Јовановић.

На програму Белдокса су и грчки Геноцид меморије Андониса Пападопулоса, о разарајућој глади у Атини 1940/41. године, на почетку Другог светског рата и копродукција Хрватске, Босне, Србије и Словеније у режији Роберта Зубера Мила тражи Сениду. 

Зуберово остварење је дирљива прича о усвојеној девојци која трага за својим идентитетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи