Читај ми!

„О, Гринго!“ за почетак, „Буђење“ за крај Белдокса

Премијера филма Дарка Бајића „О, Гринго!“ у Центру „Сава“ отвориће четврти Међународни фестивал документарног филма Белдокс. Од 4. до 11. маја биће приказано 80 документарних остварења, а крај смотре означиће пројекција „Буђење“, ауторке Ирене Фабри.

Четврто издање фестивала Белдокс (Beldocs) започеће 4. маја премијерним приказивањем филма Дарка Бајића О, Гринго! у Центру „Сава", а крај ће бити означен пројекцијом, такође, српског документарца Буђење, младе ауторке Ирене Фабри.

У селекцији Међународног фестивала документарног филма, који траје од 4. до 11. маја, биће представљено осамдесет нових филмова, од којих ће сваки непобитно или одушевити или фасцинирати, наводе организатори.

Осим у Центру „Сава", два такмичарска и четири ревијална програма одржаће се, уз трибине и радионице, и у Дому омладине, Југословенској кинотеци, Дому културе „Студентски град", Центру за културну деконтаминацију и Дворани културног центра.

Улазнице коштају 300 динара за у Центру „Сава", а од 100 до 150 динара за друге сале, уз попуст за куповину комплета.

У циљу афирмације домаћег стваралаштва, први пут ће бити организован такмичарски програм српског документарног филма.

„Буђење" за крај

Последњег дана смотре на програму је дугометражни документарац Буђење, који, према речима редитељка Ирене Фабри, представља мали омнибус о младима у Србији и њиховом виђењу наше стварности.

Прича је састављена од видео дневника троје младих људи, који нису истомишљеници и крећу се у различитим круговима. То су студенткиња камере Марија, историчар уметности Владимир и студент дипломатије на Факултету политичких наука Бане.

Редитељка је, у изјави за Танјуг, нагласила да су ти млади људи добили задатак у тренутку када је Србија улазила на белу Шенген листу да снимају свој свакодневни живот, да би се показало шта се дешава са младим људима у Србији која је у транзицији већ дуго.

Коментаришући слику млађе генерације коју пружа документарац, Ирена Фабри оценила је да преовлађује утисак да су млади летаргични у односу на колективну ситуацију, зато што немају избор.

Фабри је указала да се намећу питања шта ће у будућности бити са тим младим људима ако толико беже од стварности, да ли они могу да утичу на стварност и како себе могу да позиционирају да би се осећали нормално у овој средини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи