Читај ми!

Фестивал адаптираних филмова за слепе

У оквиру 5. Фестивала синхронизованих и адаптираних филмова за слепе, у биоскопу удружења слепих „Хомер“ у Београду, до 1. маја приказују се антологијски наслови светске кинематографије.

Неки од најпознатијих наслова светске кинематографије прилагођени приказивању слепим и слабовидим особама приказују се у оквиру 5. Фестивала синхронизованих и адаптираних филмова за слепе, до 1. маја у биоскопу удружења слепих „Хомер" у Београду.

Филмски програм Радио-телевизије Србије такође планира да једном месечно приказује остварења намењена слепим и слабовидим особама.

За разлику од музике и књижевности, филм као уметност која нуди посебан визуелни доживљај многим слепим и слабовидим особама је ускраћен.

Ипак, вођен реченицом да сама уметност својом чаролијом буди светло и у мраку, председник удружења слепих „Хомер" Бранко Матић филозоф и песник, већ шесту годину предано адаптира и синхронизује филмове.

Удружење „Хомер" користи технички опремељену салу која прима до 40 посетилаца и студио за снимање и аудио монтажу.

На нивоу доживљаја, праћење филмова личи на радио драму - филмови постају прави мали романи, замишљене емотивне слике.

„Једна специјалност наша је да пуштамо основни тон да слепи људи могу да чују глуму глумаца да слушају аудио слику како она изгледа. Преко тога иде наративни опис и, наравно, потпуна синхронизација као у цртаним филмовима", објаснио је председник Удружења „Хомер" Бранко Матић.

До сада је обрађено више од 40 филмова међу којима и ремек-дела Тарковског, Формана, Бертолучија, Тарантина.

Захваљујући доброј сарадњи са југословенском кинотеком Бранко Митић планира да дође до броја 100 када је реч о адаптираним филмовима.

Истрајан је намери да мотивише биоскопе широм Србије да на месечном нивоу приказују адаптиране филмове како би сви уживали у чарима покретних слика.

„Имамо пројекције у Суботици, Ужицу и Подгорици. Ове год смо у преговорима да сваког месеца приказујемо по један филм у Нишу Крагујевцу и Новом Саду", најавио је Матић.

Када почне пројекција, одлажу се помагала и сви се препуштају биоскопској тами.

А када се филмска трака заустави и упале светла у сали, посетилац одмотава своју измаштану филмску причу у којој је свако редитељ, сниматељ, монтажер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи