Читај ми!

„ДШД“ издање „Довиђења, како сте?“

Бесправном преузимању ауторских садржаја које је обележило почетак Интернет ере, продуценти филма „Довиђења, како сте?“ покушаће да доскочe јединственим „ДШД“, то јест „Дај-Шта-Даш“ издањем.

Сатирични документарни филм Бориса Митића Довиђења, како сте? биће доступан на Интернету од 1. маја на специјалном „ДШД" издању, наводи се у саопштењу продуцентске куће „Дриблинг пикчерс".

„ДШД", или „Дај-Шта-Даш", је оригинални формат који подразумева бесплатно преузимање или гледање на Интернету, уз напомену да су гледаоци којима се филм допадне слободни да узврате „било чим чега имају вишка у животу (сира, ракије, играчака, инспирације, заната, времена...)".

Аутор филма Борис Митић прославио се остварењем Прити Дајана које је својевремено било међу рекордерима на Балкану по нелегалном преснимавању.

Митић оцењује да је неовлашћено преузимање ауторских дела неизбежно и да у одсуству комерцијалне перспективе какву-такву сатисфакцију још може да пружи једино кодекс гледаоца који поштује ауторско дело.

„ТВ и ДВД тржиште за документарне филмове код нас не постоји, ма колико они били успешни или популарни. Уместо да поклоним филм безобразним телевизијама, поклонићу га народу, па коме се свиди може да не врати празну тепсију", рекао је редитељ.

Питање „Чега имате вишка у животу?" је, како наводи Митић, и реторичко и хипотетичко - даћете ако хоћете и ако се икада сретнемо.

На овај субверзивно-филозофски гест продуцентска кућа се одлучила баш на Празник рада, у сатиричном духу филма. Адреса за преузимање „ДШД" издања је facebook.com/dovidjenja.kako.ste.

Довиђења, како сте? осликава један специфични, инспиративни, сатирични поглед на свет, комбинујући атрактивне српске афоризме, импресивну нарацију Небојше Глоговца и готово 500 „сатиричних документарних кадрова", снимљених током четири година дуж 50.000 километара споредних путева Србије и Републике Српске.

Снимљен уз подршку Министарства културе и града Београда, филм је и копродукција са телевизијама АРТЕ, МДР, СВТ и YLE, емитован је на 10 европских ТВ канала, а учествујући на више од 80 фестивала на свих пет континената, освојио је 11 признања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи