Читај ми!

„Црвенкапа“ какву видели нисте

У мноштву модерних адаптација бајки, у биоскопе 28. априла стиже филм „Црвенкапа“. Међутим, нова верзија коју је режирала Кетрин Хардвик знатно одступа од општепознате приче.

Када се спомене бајка, прва помисао су чаробни анимирани Дизнијеви филмови. Црвенкапа звучи као прича за лаку ноћ, али у случају нове верзије снови баш неће бити шарени, јер сценариста и те како пркоси традиционалној мистерији.

Нова Црвенкапа заснована на причи браће Грим, која и сама поседује мрачне моменте, одраста.

Више није девојчица која посећује баку, већ адолесценткиња која се не суочава са вуком као негативцем, већ вукодлаком у кога се чак и заљубљује.

Под мотом „Веруј у легенду и чувај се вука", прича је смештена у готско средњовековно село.

С обзиром на то да и дијалошки и визуелно - крајолик, туробно расположење, музика, натприродно биће - прати стандарде које је поставила популарна тинејџерска трилогија Сумрак, уз овај филм можда би боље пристајао назив „Сумрак Црвенкапа", јер у њој има и мистерије и терора.

Утисак да је реч о бајковитом експерименту испуњеном мистеријом, филму може донети одредницу бајке за одрасле, док се некреативним делом сматра упадање у клише популарне Сумрак саге.

Тако је актуелни талас донео још једну романтично драматизовану причу са младим надама, али због експлицитних сцена, најмлађи филмофили би, ипак, требало да прескоче Црвенкапу упаковану као фантастичан трилер и надоместе је неком старом добром анимираном верзијом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи