Читај ми!

Њујорчани, не пропустите српске филмове!

„Синема комунисто“ и „Бели, бели свет“, према оцени америчких медија и критичара, остварења су која обавезно треба погледати на Трајбека фестивалу. У селекцији смотре која се одржава у Њујорку, од 20. априла до 1. маја, налази се 90 филмова, а тек седам наслова нашло се међу препорученима.

Америчкој публици у познатом часопису Вилиџ војс (Village Voice) препоручује се да не пропусти два српска филма са програма Трајбека фестивала (Tribeca Film Festival), који се од 20. априла до 1. маја одржава у Њујорку.

То су Бели, бели свет Олега Новковића и Синема комунисто Миле Турајлић, наводи се у саопштењу Филмског центра Србије.

Међу више од 90 филмова, колико ће бити приказано на Трајбека фестивалу, Вилиџ војс је издвојио седам, на које треба обратити пажњу и који доносе Фестивалу његов новопронађени идентитет.

То што су на тако суженој листи чак два филма из Србије представља важно признање, како за њихове ауторе и продуценте, тако и за Филмски центар Србије, који је битно допринео настанку тих филмова.

Дугометражни документарни филм Синема комунисто америчку премијеру имаће управо данас на Фестивалу у Њујорку.

Дебитантски филм младе српске ауторке вишеструко је награђиван, на фестивалима у Трсту, на Кипру и недавно у Рио де Жанеиру, а сада учествује у такмичарском програму Трајбека фестивала, чији је оснивач славни Роберт де Ниро.

Мила Турајлић и монтажерка Александра Миловановић присуствоваће премијери и додатним пројекцијама тог филма на тему југословенске кинематографије, Титове улоге у њеном настанку и судбини студија „Авала филм".

Фестивалску публику две уметнице упознаће са ситуацијом у „Авала филму", а биће покренута и иницијатива потписивања петиције за спас најстаријег филмског студија у Србији, најавио је домаћи продуцент „Дриблинг пикчерс" (Dribbling Pictures).

Филм ће фестивалски пут наставити на Међународном фестивалу у Сан Франциску и затим у Торонту, на најзначајнијој светској смотри документарног филма - Hot Docs.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи