Плес у три-де техници

Уметнички филмови посвећени плесу, иако нису комерцијални, снимају се и у три-де техници. За сада су само за биоскопске пројекције остварења "Lord of the Dance" и „Пина“ неопходне три-де наочаре, али се верује да ће таквих филмова бити све више.

Плес је све чешће тема која режисере наводи да снимају филмове у три-де техници.

У биоскопима широм Европе приказују се популарни ирски спектакл Lord of the Dance као и документарац Пина, посвећен славној немачкој кореографкињи Пини Бауш.

Можда нису комерцијални и ефектни попут Аватара, уметнички филмови за које су вам такође потребне три-де наочаре изазивају велико интересовање.

Такви филмови су резултат добро примењеног рецепта за нови облик плеса, балета и позоришта у будућности.

На филмско платно, у три димензије, је славни немачки редитељ Вим Вендерс пренео плес револуционарке модерног балета, Пине Бауш.

Играчи из балетске групе Пине Бауш, изводе њена дела на сцени и на градским улицама, а утисак је као да се све одвија пред гледаоцима уживо.

„Мислим да је то најприкладнија технологија којом треба прићи плесу, а можда и позоришту у будућности. Можете отићи у биоскоп и бити на пример у Метрополитен опери. Увече можете видети људе са краватама, мислите да иду на концерт, али не они иду у биоскоп. Мислим да ће се опера, позориште и плес у будућности на овај начин дефинитивно ширити светом", објаснио је редитељ Вим Вендерс.

Три-де формат инспирисао је и славног Мајкла Флетлија, креатора плесне екстраваганце Lord of the Dance, која магичним покретима и музиком, публику води кроз келтске легенде.

Наступи групе током светске турнеје у Даблину, Лондону и Берлину коришћени су у филму који је потврдио да су њихови наступи еволуирали уз нове тачке, као и да сваки нови плесач доноси нову димензију, баш као и сам филм.

„Новија технологија и напредак три-де технике је за мене прилика да гледаоце одведем на место које желим да му покажем. Раније је све било иста раван, сада има дубину. Нема трикова, ни егзибиција. Трећа димензија једноставно у ово увлачи публику", рекао је Мајкл Флетли.

Филмско платно не умањује енергију живог наступа и уметност игре се може учинити доступнијом широј публици, али још увек није сигурно хоће ли ће биоскоп заменити сцену у будућности или ће бити само њена допуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи