Документарни филм „Првих 100 година“ – цео век животног пута Војислава Бубише Симића

Војислав Бубиша Симић, култна личност домаће музичке сцене, ове године прославио је стоти рођендан. Музичка редакција РТС-а снимила је документарни филм о његовом животу под називом „Првих 100 година“. Уредник филма је Доброслав Предић, а редитељ Иван Милановић.

Музичка продукција РТС-а је решила да организује концерт у марту месецу поводом 100. рођендана свог доајена, практично и оснивача Биг бенда РТС-а, Војслова Бубише Симића, наводи Доброслав Предић, уредник документарног филма Првих 100 година.

„Том приликом су желили да пусте и неке прилоге као кратки документаристички момент, како би људе упутили у његов врло, врло разноврстан и богат живот, дугачак и веома специфичан. Онда су ангажовали Ивана и мене да се бавимо тим сегментом“, објашњава Предић.

Истражујући, схватили су да је Програмски архив РТС-а изузетно богат материјалима везаним за Симићев рад и каријеру, тако да су одлучили да то преточе у документарни филм о њему, што он свакако и заслужује.

„А генерално, толико је интересантна његова животна прича да би било греота да се то не забележи“, додаје гост Јутарњег програма.

Бубиша Симић не само што је старији од телевизије, већ је седам месеци старији и од радија, напомиње редитељ Иван Милановић.

„Осим личне архиве, установили смо да у Телевизији за ових 100 година његовог живота, односно 65 година постојања Телевизије, смо Бубишу снимали више пута, јер је он увек давао неког доброг повода. Тако да смо решили да заправо не снимамо Бубишу сада, него да све Бубишине изјави искористимо из неких претходних времена“, напомиње редитељ.

Зато кроз филм можемо заправо да видимо и како Бубиша стари. Међутим, додаје Милановић, у филму о Бубиши фокус је на Биг бенду и његовом раду са џез оркестром РТС-а, мада се дотиче и разних животних искустава самог Симића.

Најизазовнији део посла је био у 70 минута сместити причу о човеку тако дуге и бурне биографије и каријере, признаје Предић.

„И у причи са њим и читајући његове књиге, биографије, ви имате толико интересантних момента да је заиста било практично греота, било чега се одрећи. Нажалост морали смо јер ипак филм има одређену драматургију и одређени ток, али заиста је то онако импозантно и уживање, јер његове изјаве од шездесетих година па надаље, су толико интересантне. Човек се буквално хипнотише када он прича колико је некако шармантан и колико уме да исприча сваку причу на неки онако заиста посебан начин“, истиче Доброслав Предић.

Документарни филм Војислав Бубиша Симић – Првих 100 година гледаоци РТС могу да виде у суботу, 26. октобра на Другом програму.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи