Документарни серијал „Гласови из прошлости – приче о легатима“ од 6. октобра

На Другом програму РТС-а од 6. октобра почиње емитовање новог документарног серијала „Гласови из прошлости – приче о легатима“ Образовно-научног програма Радио-телевизије Србије.

Нови документарни серијал Образовно-научног програма РТС-а кроз 12 полусатних емисија истражује ко су били наши најзначајнији дародавци, задужбинари и легатори попут Николе Спасића и Павла Бељанског.

Шта их је мотивисало да вредне збирке поклоне друштву и колики значај данас ти предмети имају у збиркама наших најважнијих културних институција.

„Имамо шест емисија које говоре појединачно о легаторима који су оставили своје легате држави, али имамо и шест емисија у којима се феноменолошки бавимо проблематиком легаторства. Ко су људи који су остављали легате, због чега су то чинили, који су највећи проблеми са којима се стручњаци у музејима суочавају, који су то најтрагичнији примери запостављања сопственог културног наслеђа код нас“, наводи Невена Милић, уредница и сценаристкиња серијала

Еминентни стручњаци, кустоси музеја, историчари говорили су у оквиру серијала и о савременим европским легаторским праксама, као и на који начин у будућности наши легати могу постати део живе културне и образовне сцене.

„Никада није превише говорити о људима који су цео свој живот радили на нечему, односно сакупљали предмете, остављали своје куће, покретна и непокретна своја добра, желећи да оставе нешто заједници. Ми смо сви добили нешто од предака, филантропа, задужбинара и неопходно је да и ми оставимо нешто за будућност“, истиче антрополошкиња Јадранка Божић.

На промоцији је минутом ћутања одата почаст недавно приминулој редитељки серијала Маши Вујошевић, према чијој су кративној замисли рађене, а по упутствима и завршене приче о легатима.

Прва епизода биће емитована у недељу 6. октобра на другом програму РТС-а у 14.30 часова.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи