„Доживети Андрића“, филм о нобеловцу као школски пројекат

Ђаци Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче, предвођен учитељицом и наставником српског језика, ускоро ће представити филм о Иву Андрићу. Снимање је трајало три године, а „Доживети Андрића“ је само последњи у низу награђиваних професионалних школских филмова који у Жичи настају од 2012. године.

Косценаристи, глумци, наратори, асистенти. Све то су ученици Основне школе у Жичи. А идеја је кренула из једне учионице.

„На крају смо снимање завршили у Вишеграду, у граду одакле јесте Иво Андрић. Ту је било најзанимљивије што смо посетили Андрић град и и нисмо учили само, генерално кроз књиге о њему, већ смо и посетили музеј у Београду“, каже Андреј Петровић, бивши ученик ОШ „Живан Маричић“, у Жичи.

„Снимање филма зближило нас је и даље у животу можда ће неко наставити да се бави снимање филмова, можда неко неће, али је то свакако дивно искуство имати“, истакла је Катарина Живковић, бивша ученица ОШ „Живан Маричић“.

Вања Пантелић, бивша ученица ОШ „Живан Маричић“, као најлепши део рада на филму издваја интервју са Емиром Кустурицом на крају снимања. „Научила сам више да ценим тај посао зато што је стварно потребно много стрпљења и свега да би се снимио један филм“, рекла је Вања додајући да се нада да ће снимити још неки филм. 

Како се постаје велики човек

Данило Спасојевић, наставник српског језика и књижевности, наглашава да су својим ученицима омогућили да изађу ван учионица, да истражују, пропутују: „Да осете све те пределе у којима су живели неки велики људи, да виде какве су то друштвене појаве некада владале, да схвате како један човек постане велики“.

Замишљен је као петоминитни филм за фестивал поводом 130 година од рођења нобеловца. Постао је најзахтевнији пројекат.

„Таман кад бисмо завршили један део осмишљеног сценарија, добијали смо од наших ученика смернице и идеје шта бисмо могли још да допунимо. Тако да је овај филмски пројекат један велики заједнички подухват њиховог стасавања, њиховог књижевног израза, њихове међусобне емпатије“, објаснила је Горанка Марковић, учитељица у ОШ „Живан Маричић“.

Ово није први филм који је настао у основној школи у Жичи. У архиви имају још десетак професионалних образовних филмова. Али признају да је Доживети Андрића круна досадашњег рада.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару