Читај ми!

„Могућност раја“ и „Нова година која није дошла“ – српски филмови на Фестивалу у Венецији

На 81. Филмском фестивалу у Венецији српску кинематографију представила су два остварења – документарац „Могућност раја“ и румунско-српска копродукција „Нова година која није дошла“.

У програму Дани аутора приказан је дугометражни документарни филм редитеља и сценаристе Младена Ковачевића Могућност раја. Визуално моћан, снимљен је на острву у Индонезији у окружењу које подсећа на рајски врт.

Филм кроз седам прича више различитих ликова уједињених и неуморних у потрази за срећом, бољим животом, за земаљским рајем, покушава да дâ одговор на питање какав би живот требало живети и какве би одлуке требало доносити.

„Постоји та нека лабава веза са Дантеом, са Божанственом комедијом. За мене је Божанствена комедија увек била, пре свега, прича о животној кризи, о кризи средњих година, о путу ка самоостварењу. И та веза са Дантеом је на тај начин суптилна да је дала неки формални оквир за сам филм у избору локације и ликова“, објашњава Младен Ковачевић, редитељ и сценариста.

Из надреалног Ковачевићевог света, румунски редитељ и сценариста Богдан Мурешану публику Венецијанског фестивала вратио је у сурову прошлост трагикомедијом Нова година која није дошла. Филм који су подржали румунски и Филмски центар Србије, ретроспекција је догађаја из децембра 1989. године који су довели до пада комунистичког режима Чаушескуа. Судбине јунака чији су животи под невидљивим надзором, стапају се у јединствени прасак, уз обиље црног хумора.

„Ја сам се прво заљубила у тај материјал док сам монтирала, зато што је он интересантан јер има шест токова радње где смо ми тражили структуру и ту причу као у тим мозаичким филмовима. Учинило ми се да би нама исто било интересантно да се осврнемо на тако неке догађаје из прошлости на те деведесете и на то шта смо ми проживљавали“, истакла је Вања Ковачевић, продуценткиња и монтажерка.

После светске премијере у такмичарском програму Хоризонти, српска мањинска копродукција Нова година која није дошла, сасвим сигурно, домаћу премијеру имаће на једном од наших великих филмских фестивала.

среда, 04. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару