Читај ми!

Хорор-комедија „Битлђус 2“ отворила филмски фестивал у Венецији

Пројекцијом наставка филма „Битлђус'' култног америчког редитеља Тима Бартона, отворен је 81. филмски фестивал у Венецији. У трци за Златног лава су 23 филма.

Парада кандидата за Оскара је почела, ако је судити по филмовима, јер последњих година Мостра се наметнула као стандардно претпремијерно место за америчке филмске хитове.

Кренуло је са Битлђусом 2, визуелним спектаклом са којим се три и по деценије након оригинала, визионар Тим Бартон, заједно са Мајклом Китоном и Виноном Рајдер вратио старој причи о духовима.

Једну од улога поверио је својој партнерки Моники Белучи.

„Почаствована сам што сам део ове екипе и што улазим у Тимов свет. Он је уметник и филмски стваралац, и зна како да створи ситуације које су фантастичне и ужасне, комичне и емотивне. То ми је помогло да створим ово чудовиште које играм”, рекла је Моника Белучи, глумица.

Светске премијере у Венецији имаји и нови Џокер – лудило у двоје са Хоакином Финиксом, и биографски филм Марија у коме је оперску диву Калас оживела Анђелина Џоли.

С нестрпљењем се очекује и нови филм легендарног шпанског постмодернисте Педра Алмодовара Соба поред врата који је први пут снимао на енглеском језику.

Суд о филмовима даће жири предвођен француском дивом Изабел Ипер, која је објаснила како ће њена искуства утицати на оцењивање филмова.

„Волим да снимам филмове, а волим и да их гледам. Мислим да сваки љубитељ филма има исти приступ. Није то само интелектуалан процес, он је и веома емотиван. Зашто нешто волиш, зашто те привлачи, зашто разумеш редитељев приступ. И мислим да од филмова очекујем да заиста буду нечија личина визија, јер филм то и јесте, нечија визија”, каже Изабел Ипер, која има дуг и славан однос са Венецијанским фестивалом. Проглашена је два пута најбољом глумицом, а добила је и Златног лава за животно дело.

Након штрајка у Холивуду, звезде се враћају у великом броју.

Нажалост, ниједна неће бити доступна за интервјуе што је изазвало побуну међу новинарима који су Фестивалу упутили протестно писмо.

Испред фестивалске палате на Венецијанском лиду вијори се и застава Србије. У програму Дани аутора биће приказан филм Могућност раја Младена Ковачевића.

На филмским платнима биће виђен и Емир Кустурица као протагониста документарног филма Осветићу се овом свету љубављу, С. Параџанов.

четвртак, 29. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару