Читај ми!

Регионална премијера „Сабље“ у Сарајеву – карата нема, разматра се додатна пројекција

Серија РТС-а „Сабља", после огромног успеха у Кану и престижне награде за глумачки ансамбл, наставља свој фестивалски живот. Вечерас – на 30. Сарајево филм фестивалу и то у Народном позоришту, што је преседан у историји те манифестације.

Интересовање је велико и сада се већ не тражи карта више за Сабљу јер нема карата. Сада се тражи добра веза да се уђе у Народно позориште.

За серије су обично резервисани неки други простори за пројекције, али пошто је Сабља кански победник, вероватно има посебан третман.

Филмски фестивал у Сарајеву је друга, а прва регионална станица у фестивалском животу серије Сабља.

„Ово је један корак ближе београдској премијери, али је посебно битна ова премијера овде, јер је то регионална премијера. То значи да први пут људи из ове наше регије, који некако памте Зорана, памте тај догађај, и имао је утицај на животе многих људи… Помоћи ће да некако заједно проживимо ту колективну трауму коју је тај догађај изазвао. Ми смо увек хтели да тиме што смо направили, да се некако суочимо са том траумом – колективном, друштвеном, заједничком, да би могли да је саагледамо и да би могли да идемо даље“, рекао је редитељ Горан Станковић.

Додао је да су као локације наредних пројекција предвиђени Вашингтон, Чешка, Естонија...

Серија преплиће фиктивне и стварне ликове. Глумица Анђелика Симић тумачи лик Љиљане Бухе, који је стваран.

„Највећи глумачки изазов је играти стварну личност, али и најузбудљивији. А оно што је кључ је добар темељ и припрема“, изјавила је Симићева и истакла да је задовољна својим радом на серији.

Црвеним тепихом у Сарајеву ће прошетати и глумац Лазар Тасић који је прошетао и канским црвеним тепихом. Примио је награду за целокупан глумачки ансамбл.

„На почетку каријере, бити на највећем светском фестивалу у Кану и представити се светској публици, добити награду као најбољи глумачки ансамбл и лично је примити, огромна је част. Ево сад је прилика и на Сарајево филм фестивалу да се представимо публици...“, каже Лазар.

Тасић у серији тумачи лик пулена Земунског клана.

Драган Мићановић у Сабљи тумачи лик премијера Зорана Ђинђића.

Из Сарајева подсећа да је прва премијера заправо била у Београду за пријатеље, филмске ствараоце и новинаре, а друга у Кану, где су овенчани наградом као цео ансамбл, где су видели предивне реакције: „Дошли смо да видимо како ће регион да реагује на нашу серију. Једва чекам премијеру и јако се радујем што је у Позоришту, играо сам овде неколико пута, и знам да је дивна сала“.

„Још у петак је била распродата пројекција. Доста људи је збуљено дочекало ту информацију, чак и људи из организације Фестивала, мислим да се десила једна неочекивана ствар за њих и лепа ствар за нас. Видим да је интересовање које постоји, и међу људима из региона, а и међу људима, грађанима Сарајева огромно. То је заиста дивно и не постоји већа сатисфакција него кад неко, константно вас зове и тражи карту више за нешто што сте радили“, додао је редитељ и сценариста Владимир Тагић.

Због великог интересовања у Сарајеву за Сабљу, разматра се организовање још једне пројекције.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару