Читај ми!

Размена вести са светом је као супермаркет – седам деценија Евровизијске размене

Шестог јуна пре 70 година, преносом манифестације „Фестивал цвећа“ из Швајцарске почела је са радом Евровизијска размена – телевизијска мрежа европских земаља. Првобитна идеја о сарадњи чланица зарад квалитетнијег програма и бољег коришћења фреквенције опстала је до данас.

Југословенска Радио-телевизија била је један од оснивача Европске радиодифузне уније, а Радио-телевизија Србије је од 2001. године пуноправни члан Европске уније за радиодифузију. 

Фестивал нарциса из Монтреа, није био ништа спектакуларно, био је снимак од двадесетак секунди, али се истовремено преносио у седам земаља света. Зато се рачуна као нека врста почетка“, објашњава Марија Ивановић, шефица одељења Размене РТС-а. 

„Први прави симултани пренос био је 1958. године када је била сахрана папе Пија XXII и од тада почиње лагана сарадња међу државама. Данас та радиодифузна унија има 68 чланова који представљају 113 организација из 56 земаља", додаје Ивановићева.

Пре двехиљадите године размену је обављала Југословенска Радио-телевизија. РТС је члан Радиодифузне уније од 2001. године и од тада ради паралелно са тих 113 организација.

Гошћа Јутарњег програма истиче да се највише пажње поклања музици (Песма Евровизије), забави, вестима и спорту.

Примимо преко 100 прилога, а шаљемо колико се ствари догоди код нас. Популарни су извештаји о времену, али и приче о обичним људима. У обиљу материјала лако је превидети нешто. Значајни догађаји се планирају. То је целодневни посао који почиње ујутру, а завршава се касно увече. Требало би да прилог не траје дуже од три минута и сваку слику треба да прати и прича“, наводи Марија Ивановић.

Напомиње да се посао много променио због технологије и начина рада, мењале су се и светске ТВ куће. Суштински не заостајемо у квалитету материјала и начину рада за много богатијим и развијенијим ТВ кућама.

Размена вести је као неки супермаркет, дођете и узмете шта вам треба, а да би рафови били пуни сви морају да допринесу избором материјала и критеријумима, сем техничких. Материјале шаљемо на селекцију дневном координатору у Женеви, сарадња се добро одвија.

За нас је важно то што можемо да се представимо свету, у поплави информација важно је што можемо да пошаљемо истиниту информацију“, рекла је Марија Ивановић, шефица одељења Размене РТС-а.

четвртак, 20. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије