Читај ми!

Дугалић о снимању „Руског конзула": Било је лепо и креативно али и напорно и потресно

ФЕСТ ове године затвара филм „Руски конзул", који је, по роману Вука Драшковића, режирао Мирослав Лекић. Небојша Дугалић игра доктора, по казни премештеног у болницу у Призрену.

Дугалић је, гостујући у Београдској хроници, рекао да нема трему пред премијеру Руског конзула.

„Већ сам гледао неку радну верзију, не додуше коначну. Још с јесени смо видели прву монтажну руку, и онда смо сви мирни. Било је још модификација, премонтиравања, али у суштини, оно што је најважније је да је та прича којој смо тежили, још док смо текст ишчитавали, да је она у филму оваплоћена онако како смо желели“, рекао је Дугалић.

Реч је и о последњем филму Жарка Лаушевића, који глуми професора историје Љуба Божовића, „руског конзула", наизглед психијатријског пацијента. Дугалић је додао да је снимање било и лепо и напорно, и потресно и креативно.

„Скупио се одређен број људи који се јако добро разуме, и онда је тај неки припремни креативни процес био јако леп, и свима нама некако освежавајући. С друге стране, имали смо ту ситуацију, Жарко је већ тада био болестан, и онда смо некако углављивали та његова снимања између неких хемиотерапија. Некако, сви смо имали тај осећај, навијали смо за то да он пре свега издржи и да се избори, али је то увек некако било присутно током рада. А он је био заиста бриљантан у сваком кадру“, додао је глумац.

Сама тематика – суживот Албанаца и Срба на Косову, врло је осетљива, а Дугалић каже да су се за улогу припремали тако што су се кроз анализу текста држали драмског оквира.

„Није нам намера уопште била да говоримо о сукобу два народа, већ просто да говоримо о једном контексту у коме ћемо пратити појединачне људске судбине“, изјавио је Небојша Дугалић, и додао да је и Вук Драшковић пратио снимања.

На овогодишњем ФЕСТ-у су премијерно приказани Јорговани, филм у коме Дугалић такође игра. Дугалић каже да је у питању „чаробна комедија са призвуком горчине“ и да му је драго што је филм „једна дубока, интелигентна и писмена комедија“.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије