Читај ми!

Филм „20 дана у Мариупољу“ – драгоцено историјско и документаристичко сведочанство

У Дворани Културног центра Београда, хуманитарном пројекцијом документарног филма украјинског редитеља, новинара Асошијејтед преса и добитника Пулицерове награде, Мстислава Чернова, под називом „20 дана у Мариупољу“, обележено је две године од почетка сукоба у Украјини. Филм је добио више међународних признања и номинован је за награду Оскар.

Филм 20 дана у Мариупољу представља видео дневник о првих двадесет дана ратног сукоба између Русије и Украјине, у украјинском лучком граду Мариупољу, на обали Азовског мора, који је био под опсадом 86 дана. Тим Асошијејтед преса био је једини међународни новинарски тим који је остао у том граду и успео да документује дешавања из зоне сукоба.

„За ове две године Мариупољ је постао не само прича о уништењу једног града, већ симбол трагедије. Заиста се надам да ће се свет сетити Мариупоља и његових људи и запамтити да је ово што се види у филму оно што се дешава управо сада. Надам се да ћемо сви научити нешто из тих трагедија, нешто што ће нас натерати да се више трудимо да се ово не понови. Покушавам да пронађем наду у чињеници да се ово не заборавља“, наводи Мстислав Чернов, аутор филма.

Након скоро деценије извештавања о међународним сукобима, укључујући овај између Русије и Украјине за Асошиејтед прес, 20 дана у Мариупољу је први дугометражни филм Мстислава Чернова.

„Мимо било које употребе или злоупотебе овог филма, мимо било којих несумњивих пропагандних стратегија утисак је импресиван. У питању је једно драгоцено историјско и документаристичко сведочанство и неколико разлога чини овај филм релевантним естетичким чином. Најпре, огромна емпатија с којом редитељ сагледава животе људи у окупираном граду, његова борбена храброст да се суочи са ужасима који су задесили град и оно што је са становишта филмског језика јако битно оптика његова никад није дигресивна. Чернов увек бира и акцентује најдрагоценије, најзначајније и најимпресивније тренутке“, наглашава филмски критичар Мирољуб Стојановић.

Филм је светску премијеру имао на фестивалу Санденс у јануару прошле године, где је добио награду за најбољи светски документарни филм, као и награду публике. Добитник је признања Британске академије, а да ли ће понети Оскара за Најбољи документарни филм године, сазнаћемо 10. марта на додели ове најпрестижније филмске награде.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије