Читај ми!

За „Барби“ највише номинација за Златне глобусе, „Опенхајмер“ јој за петама

Комедија Грете Гервиг о најпопуларнијој лутки има девет номинација за Златне глобусе, а у стопу је прати филм Кристофера Нолана „Опенхајмер“ са осам, док „Poor Things“ са Емом Стоун и Скорсезеова „Убиства под цветним месецом“ имају по седам шанси за освајање признања које додељују страни новинари.

Биоскопска сензација Барби, која је распаметила публику и пре него што је стигла на велико платно, и филм са највећом зарадом у 2023. години, доминира и у номинацијама за 81. доделу Златних глобуса.

Пастелним нијансама обојена сатира Грете Гервиг има девет прилика да освоји Златни глобус. Барби је номинована за најбољи филм (комедија или мјузикл), најбољи сценарио, режију, главну глумицу (Марго Роби), споредног глумца (Рајана Гослинга) као и три номинације у категорији оригиналне песме.

Барби се тако, по броју номинација у својој категорији, изједначила са Кабареом из 1972. године, а има две номинације мање од остварења Нешвил из 1975. године. Налази се и међу номинованим остварењима за нову награду за блокбастер филмове, поред Опенхајмера – филма који је несвакидашњим надметањем са Барби драматично повећао биоскопску посету током лета – као и наставака Џона Вика, Чувара галаксије, Спајдермена и Немогуће мисије. Концертни филм Тејлор Свифт и анимирани хит Супер Марио такође су кандидати за ову награду.

Биографски филм Кристофера Нолана о научнику Роберту Опенхајмеру прикупио је осам номинација, међу којима су и оне у категоријама за главног глумца илијан Марфи), споредну глумицу (Емили Блант) и споредног глумица (Роберт Дауни Џуниор).

Poor Things, дивља фантазија Јоргоса Лантимоса о жени која је реинкарнацијом добила мозак бебе, прошла је боље него што се очекивало и добила седам номинација. Исто толико номинација за Златни глобус има филм Убиства под цветним месецом Мартина Скорсезеа.

Признању за главну глумицу у комедији или мјузиклу могу се надати Ема Стоун (Poor Things), Џенифер Лоренс (Девојка за све), Натали Портман (May December) и Фантазија Барино (у новој верзији мјузикла The Color Purple).

У категорији драме одличне носеће улоге имале су Лили Гледстоун (Убиства под црвеним месецом), Анет Бенинг (у драми Nyad), Сандра Халер (у Златном палмом награђеном филму Анатомија пада), Грета Ли (за ролу у Прошлим животима) и Кејли Спени (као Присила Пресли у филму Софије Кополе о Елвисовој супрузи).

Захваљујући улози у комедији Александра Пејна The Holdovers, Пол Џијамати је фаворит на прилично уједначеној листи главних глумаца у комедији или мјузиклу на којој су и Мет Дејмон (Ваздух), Николас Кејџ (Сценарио снова), Тимоти Шаламе (Вонка), Џефри Рајт (Америчка фикција) и Хоакин Финикс (Бо је уплашен).

Изузетне главне улоге у драмским остварењима имали су Бредли Купер (Маестро), Килијан Марфи (Опенхајмер), Колман Доминго (Rustin), Леонардо Дикаприо (Убиства под цветним месецом), Ендру Скот (All of Us Strangers) и Бари Коган (Saltburn).

Осим Опенхајмера, још један филм британског редитеља пробио се у холивудским круговима, као и на фестивалима: Зона интересовања (The Zone of Interest) Џонатана Глејзера, у којем Хелга и Рудолф Хес стварају идиличан дом за себе и своју децу непосредно испред капија Аушвица.

Филм је номинован у категорији најбоље драме, најбољег филма на језику ван енглеског говорног подручја и најбољу музику. Популарност филма Барби помогао је Студију Ворнер да добије 12 номинација, док је Нетфликс прикупио 13 за своје филмове и ТВ програме – што је мање него претходних година (ове године платформа је имала 20 номинација).

Британске продукције такође заузимају истакнуто место међу ТВ номинацијама. Предњаче Наследници (Succession) са девет номинација за награде, осам за глумце и још једну за најбољу драму. Имелда Стонтон, Доминик Вест и Елизабет Дебицки номиновани су за рад у серији Круна, која је такође у категорији за најбољу драму.

Златни глобуси и Оскари

Церемонија доделе одржаће се 7. јануара, четири дана пре почетка гласања за Оскаре. Ипак, утицај Златних глобуса на најпрестижније филмске награде је дискутабилан.

Прошле године главни добитници награда Холивудског удружења страних новинара нису славили на додели Оскара. Након дугогодишње сарадње организатора доделе Златних глобуса са кућом Ен-Би-Си, церемонија у јануару биће прва коју ће преносити америчка мрежа Си-Би-Ес.

Такође, то ће бити прва додела након значајне реорганизације овог лета која је довела до распуштања Холивудског удружења страних новинара. Удружење страних новинара у Холивуду основано је 1944. године као начин да се штампи на страним језицима омогући приступ звездама.

Дуго су га пратиле контроверзе које су нарушиле њен кредибилитет, као и скандали са сексуалним нападима, бојкоти од стране публициста и оптужбе о бројним етичким пропустима који укључују могуће подмићивање.

Удружење се посебно нашло на мети критика када је 2021. откривено да међу 91 чланом са правом гласа није било припадника црне расе. Удружење је распуштено, а некада добротворна организација постала је профитна компанија, након што је продата компанији „Dick Clark Productions“.

Оформљен је нови руководећи тим, а реструктурирање би требало да омогући већу одговорност. Број чланова повећан је на 300 из 75 земаља. За разлику од Бафте и Оскара, где је филмских радника са правом гласа 6.000, односно 10.000, тело које бира добитнике Златних глобуса састоји се од људи који извештавају о филму и ТВ садржају. 

У процесу одабира номинованих за Златне глобусе учествовала је, то јест гласала је и Сандра Перовић, главна и одговорна уредница Забавног програма Радио-телевизије Србије, телевизијска ауторка и филмска критичарка.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара