Како је дигитални пчеларев асистент показао да пчеле не спавају ни ноћу
Финале такмичења за најбољу технолошку иновацију, које ресорно министарство организује са РТС-ом, одржава се 21. децембра уз директан пренос. У оквиру серијала „Децембар месец иновација", РТС истражује где су и шта раде досадашњи победници такмичења. Међу њима је и "Beehold" из Ниша, чији је изум „Дигитални пчеларев асистент" од велике помоћи произвођачима.
Пчелари, уз дигиталног асистента фирме Беехолд, могу у сваком тренутку да знају колико је меда у кошници, какав је распоред саћа и меда или када су пчеле активне.
„Можемо да кажемо како температура утиче на пчеле. Како глобално загревање утиче на рад пчела, можемо да видимо у које доба године је у ком делу Србије, најбоље пчеларити", каже Јелена Пејић, из компаније "Beehold" у Нишу.
Горан Илић из села Доње Сухотно код Алексинца, који више од 10 година живи од пчеларства, међу првима је купио овај уређај и повећао приносе.
„Ми увече добијамо информације где је највећи унос, те ноћи селимо пчеле пребацујемо их и сутра имамо веће приносе. Ако пребацимо 100 кошница где ћемо само по 100 грама у плусу, ми имамо већу количину", прича Илић.
Податке анализирају уз помоћ вештачке интелигенције. Већина чланова тима бави се пчеларством, а неки долазе из четврте генерације пчелара.
„Пчеле су нам јако битне, јер преко 35 одсто снабдевања храном зависи од њих, и онда ако пчеларима помажемо да имају више пчела, имамо више опрашивања и имамо више хране", рекао је Петар Пејић из компаније "Beehold" у Нишу.
Фирма "Beehold" ради у оквиру НТП-а у Нишу. Ту раде као стартап компанија, а на крову имају две кошнице.
„Не могу да кажем да је тешко. Тренутно је у Србији повољна клима за развој стартапова. Ја мислим да сви ми као један стартап еко систем идемо у добром правцу", каже Тихомир Ђурковић из компаније "Beehold" у Нишу.
Једно од револуционарних открића које је овим производом и научно потврђено је, да пчеле не спавају ни ноћу. Оне управо тада мењају распоред саћа у кошницама, а то се до сада само претпостављало.
Коментари