Читај ми!

Награде Слободне зоне: „Борци“ и „Флашароши“ најбољи филмови

Најбољи филмови 19. фестивала Слободна зона су „Борци” у Међународној и „Флашароши” у Регионалној селекцији, саопштили су организатори Фестивала. За најбоље остварење селекције „Прва два корака" проглашено је „Соколово језеро“, тинејџерски жири наградио је филм „Радикално“, док је Награду публике добио документарац „Мамула All Inclusive“.

Жири у саставу: Владимир Шојат, Ана Пејовић и Ален Мунитић доделио је награду за најбољи ангажовани филм Међународне селекције документарцу Борци норвешког аутора Јона Хаукеланда „због аутентичног и искреног приказа о томе како појединац може да оствари позитиван утицај на друштво”.

Како је наведено, посебно признање припало је документарцу Неизбрисива сећања Маите Алберди из Чилеа „због тога што нас маестрално подсећа на сурову истину да су сва сећања избрисива, како лична, тако и колективна”.

Награду за најбољи ангажовани филм у регионалној конкуренцији „Хоризонти Балкана" освојио је документарац Флашароши Немање Војиновића, као „портрет света у нестајању и алармантна слика друштва на ивици еколошке катастрофе”, одлучио је жири у коме су Вук Ршумовић, Нарциса Даријевић Марковић и Милош Пушић.

Награду Human Rights освојио је играни филм Рана оклевања Селмана Наџара из Турске, који „поставља комплексна питања личне и друштвене моралности и правде света у ком живимо", образложио је жири.

Специјална награда у Регионалној селекцији додељена је документарцу Што да се ради? Горана Девића „за изузетну упорност и доследност при сликању портрета транзиције, у филму који буди емпатију и упозорава на суровост дуго ишчекиваног либералног капитализма”.

Редитељски деби Шарлот ле Бон, Соколово језеро, победник селекције „Прва два корака“, је „очаравајућа је комбинација натуралистичке тинејџерске романсе и мистичних елемената", навео је жири у коме су Никола Спасић, Ивана Јадрић и Дина Дума.

Посебно признање у овој категорији додељено је документарцу Снајка: Дневник очекивања дебитанткиње Тее Видовић Далипи која је „кроз наратив сопственог брака, вешто покренула дијалог који премошćује културе и традиције на веома јединствен и лични начин".

Средњошколски жири ђака 14. Гимназије, Теодора Прибаковић, Ива Живковић, Никола Бојовић, Наташа Лето и Зоја Андријанић, за најбољи филм селекције EU Teen Zone прогласио је Радикално Кристофера Зале из Мексика.

„Мислимо да се о проблему школског система не пише довољно и зато нам се овај филм посебно допао”, образложили су ђаци.

Награду публике однео је документарац Мамула All Inclusive Александра Рељића са просечном оценом 4,96, навели су из Слободне зоне.

Од ове године Слободна зона у сарадњи са Фондом Б92, додељује Награду „Оливера Ранђић” за за најкреативнији допринос (не)формалном образовању, а први добитници су Мелита Ранђеловић, Весна Штрбић, Загорка Аксентијевић, Јелена Јоксимовић, Александар Вајзнер, Драган Попадић и Илинка Милетић.

Како је најављено, у Дворани Културног центра Београда је 6. новембра на репертоару Слободна зона на бис, са филмовима Црвено небо, Џоан Баез – Ја сам бука, Флашароши и Зло не постоји, док ће од 6. до 19. новембра део филмског програма 19. Слободне зоне бити на платформи KinoKauch.

Фестивал су подржали потпрограм МЕДИА програма Креативна Европа, Министарство културе Србије, Реконструкција Женски фонд, Секретаријат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србије, Француски институт и други.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије