Читај ми!

„Веса Сенсеи“ – документарац о једном од првих мајстора аикида на овим просторима

Аикидо у буквалном преводу са јапанског значи усаглашени пут енергије. Да енергија Велибора Весовића није била у хармонији, сигурно не би било ни једног посебног филма.

У Србији постоје само два мајстора аикида са шихан титулом, седми дан. Један од њих је и први на овим просторима. Велибор Весовић више од пола века дели тајне ове вештине. Ни дан данас није другачије, а информација да се снима филм о тренеру, али пре свега познатом мајстору аикида, изненадила је неке његове ученике.

„Искрено сам била шокирана! Чекај мало, биће филм о омом тренеру? Зато што ја нисам знала да је он познат, куцала сам онда његово име и сазнала да је он у ствари позната личност. Али сам и једва чекала да дођем да гледам филм. Ипак, вау о мом тренеру је“, наглашава Јана Грчац, чланица аикидо клуба.

Филм је први пут приказан у Биоскопу „Звезда“ пре недељу и по дана и гледало га је више од 150 људи. Редитељ филма и сам је бивши ученик познатог мајстора, кога знају по надимку Веса.

„Веса је оставио на мене лично трајан утисак и мени се мотала по глави идеја да евентуално направимо неку књигу. Међутим, онда сам почео да радим документарце и онда сам предложио да снимимо филм. Ове године смо то почели да радимо у мају месецу и имали смо неколико сесија снимања, које нису биле лаке јер је моја идеја била да ухватимо суштину Весиног останка пола века на струњачи и активног вођења клуба“, објашњава Милан Тодоровић, редитељ филма.

И сам Веса био је изненађен кад је добио позив редитеља и пријатеља кога годинама није видео.

„Тренирао је неколико година код мене, а онда је отишао у Енглеску, тамо је живео и радио. После његовог повратка смо се поново срели и рекао ми је да има ту страст и хоби да снима филмове о људима који се баве неким несвакидашњим пословима. У тренутку када је сниман филм ја сам већ био у педесетогодишњици мојој бављења аикидом, и то се лепо уклопило да буде и прослава те моје годишњице и приказивање тог филма је било део те прославе“, наводи Велибор Весовић.

Филм је сниман на више локација и учествовало је много људи, од којих су неки бивши ученици, али и лични пријатељи.

„Ја филм нисам гледао пре пројекције, а речено ми је да понесем доста папирнатих марамица да бришем сузе. Скоро да је било тако“, признаје Веса.

Аикидо у буквалном преводу са јапанског значи усаглашени пут енергије. Да енергија нашег мајстора није била у хармонији, сигурно не би било ни овог филма.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару