Читај ми!

Чланови драмске групе Дома културе Грачаница снимају филм „Бонтон у биоскопу“

Током 19. Кидс феста, деца из Грачанице, снимала су документарно-играни филм „Бонтон у биоскопу“. Како је све изгледало и какви су утисци за Јутарњи програм откривају Александар Гуџић из Дома културе и деца из Грачанице.

Гошће Јутарњег програма, тринаестогодишња Хелена Поповић, седамнаестогодишња Невена Китић, петнаестогодишња Јања Вујовић, седамнаестогодишња Мила Младеновић и једанаестогодишња Дуња Живић из Грачанице, претходних дана су снимале филм по свом сценарију, Бонтон у биоскопу.

Како наводи Александар Гуџић, ауторке филма су чланице драмске групе Дома културе Грачанице.

„Годинама уназад играју представе, део су нашег сталног репертоара, учествују на бројним фестивалима, где не само учествују него и освајају награде.Ова деца су потврда да средине са далеко мањом инфраструктуром и логистиком могу остварити запажене резултате и могу се такмичити са срединама са далеко већом инфраструктуром и логистиком ових дана“, наглашава Гуџић.

Филмом Бонтон у биоскопу деца из Грачанице указују на које ситнице сви треба да обратимо пажњу када одемо у биоскоп – да ли треба доћи на време у биоскоп? Да ли треба разговарати телефоном у току пројекције и на многе друге.

Хелена Поповић наводи да се придржавала правила понашања у биоскопу и пре него што су почеле да снимају филм, али додаје да им је филм омогучио да обрате више пажње на та правила и да их примене и у позоришту.

Невена Китић додаје да завршавају снимање филма, а да су пре доласка у Београд у Суботици играле представу Пепељуга у Земљи чуда.

Јања Вујовић наводи да је за њу ово било веома лепо и занимљиво искуство. Задовољна је сценаријем и снимањем. „Јако нам се допало како све то изгледа и како ће то све изгледати на крају. Просто уживали смо“, каже Јања.

„Фестивал је прошао веома добро, било је пуно добрих људи, прелепо су нас угостили и стварно се осећамо као код куће. Могу да кажем сад хвала на оваквим условима, јер стварно нисмо имали прилике до сада да путујемо и да имамо оваква искуства, тако да једно велико хвала и било је стварно лепо“, наглашава Мила Младеновић.

Најмлађа чланица екипе, Дуња Живић, наглашава да јој је пре свега драго што је уопште постала чланица драмске секције. „Упознала сам пуно нових другара и много талентоване деце и овде се сви лепо дружимо и захвална сам на томе“, наглашава Дуња.

Александар Гуџић напомиње да су на Кидс фестивал стигли после дужег процеса постављања представе Пепељуга у Земљи чуда у којој су се деца јако добро снашла, с обзиром на то да је представа сценског и луткарског карактера.

„Идеја није да кроз рад драмске групе та деца постану глумци. Идеја је да они квалитетно проводе своје време, да развијају своје таленте, креативност и уче се неком тимском раду. То је крајњи циљ. А ако та деца на крају одлуче да упишу глуму, то је њихов избор. Тако да су она талентована, посвећена, добар део њих пева, иде у музичку школу. Дакле, свестрана деца и са њима је задовољство радити“, наглашава Гуџић.

Невена додаје да су фестивали посебно значајни за њих јер показују да им се труд исплатио.

„Некада је и нама тешко да радимо упоредо и у школу, имамо неке друге обавезе, али ево, било је можда у неким тренуцима мало тешко док смо спремали ову представу, јер смо буквално сваког дана долазили, месец дана, али видимо да се исплати“, закључује Невена Китић, чланица драмске групе Дома културе Грачаница.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару