Вучић Перовић уочи премијере филма „Хероји Халијарда“: Филм није ратна, већ породична драма

Ратна драма инспирисана истинитим догађајима, „Хероји Халијарда“ Радоша Бајића, свечану премијеру у Београду имаће 10. октобра, а два дана касније филм креће у редовно биоскопско приказивање широм Србије. Један од актера филма, глумац Вучић Перовић, гостујући у Јутарњем програму, говори како је доживео овај филм.

Филм Хероји Халијарда је ратна драма у чијем средишту је историјски догађај операција Халијард”, највећа акција спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји ратовања, али је акценат и на људским судбинама и односима обичних људи захваћених вртлогом рата.

Вучић Перовић напомиње да осим тог макроплана којим се филм бави, на њега је већи утисак оставила прича која се одвија на микроплану.

„Оно што сам ја доживео је та породична подела. Значи, имамо ту три брата или три сина, зависно из које перспективе гледамо, сестру и ћерку, коју игра Теодора Драгичевић. И шта се дешава? Дешава се да један од браће, овај најстарији син ког тумачим ја, одлази у партизане. Да средњи брат одлази у четнике или Југословенску војску у отаџбини. А најмлађи Илија је, ако мене питате, поента овог филма. И све што се деси том детету, и та растрзаност, и те крајности између којих се он креће, ја тако видим наш народ, кроз ту улогу“, истиче гост Јутарњег програма.

Вучић Перовић игра улогу Сретена Јовића, најстаријег сина Косте Јовића кога тумачи Жарко Лаушевич. Мајку Душанку тумачи Нела Михаиловић, а ту је и Миркова жена, Милица Јовић коју игра Нина Нешковић. Петар Божовић игра деду.

Пре снимања овог филма Перовић признаје да није много знао о овом историјском догађају.

„Знао сам за ту операцију, али многе ствари сам сазнавао док смо се заправо спремали за овај пројекат. Јер ако мислите да нешто урадите, онда морате нешто и да прочитате. Тако да сам многе неке друге детаље схватио по добијању улоге, односно спремању и за кастинг где сам морао да се информишем око улога“, додаје глумац.

Чињеница је да је то највећа акција спасавања у Другом светском рату од стране наших бораца и то треба ценити, додаје Перовић. Али с друге стране, људи и даље различито гледају на тај историјски период и до данас се са том историјом манипулише и отуда потичу огромне поделе у нашем друштву.

У филму, лик оца је разапет између две стране. Ево, каже лепо овде у трејлеру да сам ја за њега мртав, као Сретен, јер и он је човек који је учествовао у Првом светском рату и зна шта су губици и плаши се једноставно за своју породицу. И онда покушава тог Илију, најмлађег сина, да сачува и да га не дâ ни на једну од тих завађених страна. И док сам читао ову улогу Сретена, размишљао сам о томе колико заправо има ту неких предивних ствари, где колико год он био у некој другој идеолошкој причи, он често долази да посети ту кућу. Значи постоји тај неки однос према породици здрав који је упрљан том врстом идеологије“, напомиње Вучић Перовић.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару