Читај ми!

Истраживања живота и каријера музичара – наградама затворен 8. "Dok'n'Ritam" фестивал

Под слоганом „Супер 8 за вечност" инспирисаним симболиком броја осам који у себи носи бесконачност, и спознају да је промена стална, у протекла четири дана приказани су музички документарци који истражују животе и каријере музичара, али и њихова дела различитих жанрова. Могле су да се чују приче о музичким документарцима у настајању, разговарало се о важним музичким и филмским темама и феноменима...

У такмичарском програму овог јединственог фестивала који афирмише музички документарац, приказано је 13 филмова.

Жири који је радио у саставу: Дејан Петровић, редитељ, оснивач кампа и фестивала краткометражног фокументарног филма Интеракција, Бане Антовић, редитељ, арт директор и оснивач МТС, и Никола Чутурило, гитариста и композитор, прогласили су као најбоље следеће филмове:

Special mention (Специјално признање), добио је филм Ане Ђуровић, Young Until I Die.

За најбољи филм фестивала, проглашен је филм Карин Гојерс, Кенди.

У образложењу се наводи: „Камера углавном у покрету, сјајна монтажа и узбудљив ритам карактеришу филм у чијем је фокусу светски позната холандска саксофонисткиња Кенди Далфер. У питању је интимни портрет који нам открива позадину њене професионалне каријере, али и приказује ову сјајну уметницу у улози ћерке, мајке, супруге".

Ауторке филмова, обратиле су се публици и захвалиле, путем видео-линка.

Публика на фестивалу је после сваке пројекције имала прилику да гласа, па је тако Награда публике, припала филму Бајка бесповратног времена, Павла Терзића. Уместо редитеља, награду за ово признање, примио је монтажер филма, Давор Сопић.

Награђене филмове фестивала, прогласили су Никола Чутурило, члан жирија и Сандра Ранчић, оснивач и директорка фестивала, а публици се обратио и суоснивач фестивала и филмски уредник Дома културе „Студентски град", Игор Тохољ.

На затварању фестивала,  као и ранијих година, публика је имала прилику да присуствује фантастичним концертима: један од највећих српских рок бендова „Канда Коџа и Небојша", наступао је у концертном програму Special Appearance, а  победнички бенд БУНТ Рок фестивала, састав „Монах", у програму Нови Документи нашег Ритма

Фестивал Dok'n'Ritam подржали су Филмски центар Србије, Министарство културе, СОКОЈ, Секретаријат за културу града Београда,  национална платформа Србија ствара. 

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару