Читај ми!

Ексклузивно за РТС: Ерин Брокович први пут у Србији, прича о њеној борби, коју је оживела Џулија Робертс

Од познатог филма о хероини Ерин Брокович, за који је Џулија Робертс освојила Оскара, прошло је 23 године. Филм се ослања на истиниту причу 90-тих година о борби једне жене против компаније одговорне за загађење воде хромом. Муза овог филма, Ерин Брокович лично, посетила је Србију. Разговор са нама вратио ју је у време велике популарности филма и ођека важних еколошких порука у свету.

„Филм је изашао 2.000-те, и у првих 30 дана од пуштања филма, добили смо 100 000 и-мејлова, из 126 земаља и делова света, и сви су се тицали проблема са водом. Ја сам била затечена.Ми не можемо да променимо ствари које нам представљају проблем, уколико не можемо да их лоцирамо. Тако смо добили ширу слику и утврдили важност проблема са водом, где су највећи проблеми, како да се усмеримо и залажемо“, рекла је Ерин Брокович.

Од њене правне борбе 90-тих година прошло је 3 деценије, али  задатак очувања животне средине траје непрекидно. Kлиматске промене и са њима повезане поплаве, високе просечне годишње температуре и последице деловања разних загађивача, тичу се свих нас и представљају заједничку одговорност за деловање. А свака индивидуа је важан део слагалице.

„Мислим да је највећа ствар на којој тренутно радим разбијање баријере  људима који сматрају да не морају да буду укључени, или да не треба или не желе да буду укључени, јер сматрају да им нешто недостаје да би реаговали. А то није тачно. Једна од првих ствари која ме је погодила кад сам почињала да радим у компанији Хинкли, било је то што су сви говорили- ти ниси ни доктор, ни адвокат ни научник, шта ти знаш, зашто бисмо тебе слушали. Оно што ме је освестило јесте то да је довољно будем човек, да будем хуманитарац, да се ослоним на своје инстинкте, запажања да жабе са две главе, зелена вода, нису нешто што је нормално“, рекла је Ерин.

С обзиром на то да не крије узбуђење због своје прве посете Србији, Ерин нам је открила шта планира да посети.

„Желим да обиђем тврђаве, цркве, манастире, да се спустим до Дунава. Имам листу од топ 10 ствари које морам да урадим.Сви се понашају тако топло и срдачно и мислим да Србија нуди велике могућности“, истакла је Ерин Брокович.

Шездесеттрогодишња Ерин Брокович остаће симбол борбе против негативног утицаја на повећање загађења, али и инспирација за индивидуалну храброст да се иступи и у тој борби истраје.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару