Читај ми!

Бура на Сарајево филм фестивалу због „Хероја Халијарда”

Због инсерата из филма „Хероји Халијарда“, приказаних на презентацији компаније Телеком на пословном форуму Фестивала, права бура пред затварање. Организаторима је филм неприхватљив, мада га нису гледали. За аутора Радоша Бајића реакција није изненађење. А Телеком саопштава – све је урађено по правилима.

На основу два минута ратне драме Хероји Халијарда сарајевски филмски фестивал пресудио је филму који траје дуже од два сата. И то на основу инсерата приказаних на презентацији Телекома Србије у чијој продукцији је снимљен филм.

„Дате су основне информације о пројекту и приказана три инсерта пред око 70 присутних. Садржај презентације је био искључива одговорност Телекома Србије. Садржај овог пројекта никада није споменут. Јасно је да је овим подметнутим ревизионистичким садржајем пословно поверење нарушено“, наводи се у саопштењу СФФ.

Телеком, изненађен реакцијом организатора Фестивала, тврди да је по устаљеној процедури, као и претходних година, пријавио инсерте филма.

„То можемо потврдити званичном преписком између представника Телекома Србија и организатора Фестивала. Такође, организатори фестивала били су упознати са филмом Хероји Халијарда јер су самоиницијативно још 8. јуна послали упит извршним продуцентима који су се интересовали како напредује филм и да би га радо погледали и узели у разматрање за Фестивал“, наводи се у саопштењу Телекома Србије.

Аутор филма, редитељ Радош Бајић није изненађен. Каже да историјска дистанца од готово осам деценија није ставила тачку на националне и идеолошке расколе.

„Реч је о инсертима који наговештавају драмску радњу филма из којих се апсолутно ништа што нам се импутира не може закључити. Ради се о манипулацији у дневнополитичке сврхе и нема никакве везе ни са уметношћу, ни са филмом Хероји Халијарда, чија је премијера 10. октобра и који нико сем ауторског и креативног тима наше продукције није видео“, наводи се у саопштењу Радоша Бајића.

Филм није видела ни градоначелница Сарајева, али је затражила оставке одговорних за пуштање инсерата због, како каже, ширења четничке пропаганде.

Ми овде имамо ситуацију да се поставља питање политичке подобности филма који чак није приказан, који је само представљен као пројекат у постпродукцији.

Ми не говоримо уопште о томе да је приказан неки филм па да је уочено нешто проблематично, из перспективе етике, естетике историјског ревизионизма а овде се реагује на саму тему филма, а њену историјску утемељеност опет нико не пориче“, рекао је Мухарем Баздуљ, писац и публициста.

Операција „Халијард“ која је била инспирација за филм, једна је од највећих акција спасавања америчких и савезничких пилота у Другом светском рату.

У Прањанима код Горњег Милановца, у акцији Југословенске војске и локалног становништва, спасено је више од 500 пилота чији се потомци у знак захвалности и данас окупљају на том месту.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво