Читај ми!

Најбољи филм 70. Пулског филмског фестивала је документарац „Веће од трауме"

Велика Златна Арена за најбољи филм 70. Пулског филмског фестивала додељена је филму „Веће од трауме", редитељке Ведране Прибачић, док је награда „Златна врата Пуле" за најбољи хрватски филм по оцени публике додељена филму „Цврчак и мравица", редитеља Луке Рукавине.

Најбољи филм 70. Пулског филмског фестивала је документарац „Веће од трауме" Најбољи филм 70. Пулског филмског фестивала је документарац „Веће од трауме"

Свечаност доделе Златних Арена одржана је по први пут у пулском Малом римском казалишту за филмове у главном програму,  у секцијама Хрватски филм и Хрватске мањинске копродукције, а након свечане церемоније, награђени на јубиларној 70. Пули запутили су се у Арену и поклонили публици, пренела је Хина.

У конкуренцији за награде било је 13 наслова у секцији Хрватски филм и седам у Хрватској мањинској копродукцији. О добитницима Велике златне арене за најбољи филм и награде Бреза за најбољег дебитанта одлучивао је жири којим је председавала глумица Нивес Иванковић, а чланице су још биле списатељица и драматург Тена Штивичић, сниматељка Тамара Цесарец, продуценткиња Маја Поповић Милојевић и редитељка Сњежана Трибусон.

У конкуренцији Хрватског филма Златна Арена за режију додељена је редитељу и сценаристи Јурају Леротићу за филм Сигурно место, за сценарио Луки Рукавини и Рони Жуљ за филм Цврчак и мравица.

Златна Арена за најбољу главну женску улогу припала је Тихани Лазовић за улогу Тине у филму Само кад се смејем редитељке Вање Јуранић, док је за најбољу главну мушку улогу Златна Арена уручена Горану Марковићу за улогу Дамира у филму Сигурно место.

Златна Арена за фотографију припала је Марку Брдару за филм Сигурно место, за монтажу Дубравки Турић за филм Трагови у којем потписује и режију, док је награда Бреза за најбољег дебитанта додељена Јосипу Жувану за режију филма Гарбура.

Златна Арена за најбољу споредну женску улогу припала је Ивани Рошчић, а за најбољу споредну мушку улогу добио ју је Kрешимир Микић. У хрватској мањинској копродукцији Златна Арена за најбољу Хрватску мањинску копродукцију додељена је документарном филму Досије Лабудовић: Несврстани, редитељке Миле Турајлић.

Златна Арена за главну женску улогу припала је Kсенији Маринковић за улогу Драгиње у филму Да ли сте видели ову жену? редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића, а за главну мушку улогу Аднану Омеровићу за улогу Зорана у филму Најсретнији човек на свету Теоне Стругар Митевске.

У пулској Арени у суботу увече на затварању фестивала приказан је ван конкуренције документарни филм Брод редитеља Елвиса Ленића, у продукцији Kинематографа. Реч је о емотивном филму који говори о златном добу, али и садашњем тренутку бродоградилишта Уљаник" испричаном из перспективе људи који су у њему радили. 

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару