Читај ми!

Рани кадрови – четврта сезона серијала о студентском филму у Србији и Републици Српској

У периоду од 17. до 21. јула 2023. године, у авангардном уметничком простору Старе циглане – клубу љубитеља тешке индустрије у Београду, одвија се снимање четврте сезоне серијала „Рани кадрови“ у којој ће бити представљено осморо нових младих филмских аутора, који су на почетку своје уметничке каријере.

У овој сезони Раних кадрова представљамо вам студенте са класа филмске и ТВ режије Факултета драмских уметности у Београду и Академије умјетности у Бања Луци. Сви они су у припремама за реализацију својих дипломских филмова, под будним оком њихових професора и ментора, Саше Хајдуковића и Срдана Голубовића.

У осам целовечерњих епизода биће представљени аутори и филмови различитих сензибилитета и поетика. Публика ће имати прилику да се упозна са радовима младих нада домаће кинематографије: Браниславом Стошићем и Вуком Рађеном (који долазе са Академије умјетности у Бања Луци) и Милутином Милошевићем, Таром Гајовић, Борисом Симићем, Саром Радуловић, Данилом Лазовићем и Аном Ђуровић (са Факултета драмских уметности у Београду).

Серијал је конципиран кроз дијалоге модератора са самим студентима-ауторима и члановима њихових ауторских екипа са којима су сарађивали на реализацији својих испитних филмова. У свакој епизоди биће приказан по један студентски филм, који ће анализирати еминентни гост-критичар, а биће разговора и о дипломским филмовима младих аутора. Новчани износ који РТС улаже у откуп студентских филмова за емитовање у Раним кадровима постаје део буџета управо тих дипломских радова.

Серијал Рани кадрови, и ове године, реализује Редакција драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, по идеји њеног аутора и уредника Марка Новаковића, који је и модератор пројекта. Сценарије за емисију написао је Срђан Вучинић, а редитељ четврте сезоне серијала је Огњен Исаиловић. Директор фотографије Раних кадрова је Бојан Ракић, сценографкиња Мира Андрејевић, костимографкиња Александра Стошић-Крстовић, композитор Владимир Пејковић, за дизајн шпица и анимација задужен је Ненад Крстић, а монтажер серијала је Петар Шумоња.

Након снимања четврте сезоне Раних кадрова заокружићемо број од 30 портрета младих филмских редитеља и редитељки и приближно толико њихових младих сарадника: глумаца, сценариста, продуцената, директора фотографије, монтажера… Четворо аутора из прве сезоне нашег серијала снимило је своје дебитантске дугометражне игране филмове, од којих је у два РТС учествовао као копрудуцент (Овуда ће проћи пут, Нине Огњановић и Индиго кристал, Луке Михаиловића).

„Сви ти филмови постизали су значајне успехе на филмским фестивалима у земљи и иностранству, чиме је и мисија серијала Рани кадрови, поред откривања нових страница домаће кинематографије у оквирима студентског филма, добила и једну нову димензију – активног учешћа у промоцији савременог српског филма уопште“, речи су аутора серијала, Марка Новаковића.

Премијерно емитовање треће сезоне емисија Рани кадрови планирано је за зимски период 2023. године на програму РТС 2. Од марта 2024. године све емисије ове сезоне серијала биће доступне гледаоцима и на платформи РТС Планета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару