Читај ми!

Барбикина путешествија дижу тензије у Азији, виде „линију од девет цртица“ тамо и где је нема

Надлежни на Филипинима су затражили да се контроверзна мапа у једној сцени новог филма о Барбики „замути“, након чега ће дозволити да се остварење емитује у биоскопима.

Филм је због контроверзне „линије од девет цртица“ већ забрањен у Вијетнаму, једне од неколико држава које се већ деценијама споре са Кином око територијалних претензија над деловима Јужног кинеског мора.

Филипински цензори, међутим, убеђени су да је мапа у филму Барбика „нешто из цртаног филма“.

Одбор за преглед и класификацију филмова и телевизије анализирао је филм два пута и консултовао се са димпломатама и спољнополитичким званичницима, као и правним стручњацима.

На крају, одлучили су да мапа у филму представља мапу путовања Барбике из Барбиленда у стварни свет, као и да представља интегрални део приче.

Такође су навели да су цртице, које показују трасу њеног путовања, цртане попут нечега што би дете нацртало и да се налазе на неколико локација на мапи – Европи, Северној и Јужног Америци, Африци и Азији.

„Ово је потпуно другачије од мапа које су се могле пронаћи у забрањеним филмовима Abominable (2019) и Uncharted (2022)“, наводи филипински одбор.

Ипак, издали су оштро упозорење филмаџијама да „неће оклевати да санкционишу или забране филмове који приказују спорну линију“.

„Линија од девет цртица“ (понекада названа и „линија од 11 цртица“) у жижи је спора Кине и неколико држава југоисточне Азије, јер обухвата огромне површине Јужног кинеског мора за које Пекинг тврди да полаже пуно право.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије