Читај ми!

Путовање Владимира Банића „Фантастичном планетом“ се завршава – хоћемо ли добити наставак

Од 7. фебруара на РТС-у са великом пажњом гледаоци прате грандиозни пројекат Радио-телевизије Србије и продукције „Соул филмс“, серијал „Фантастична планета“. Вечерас се емитује последња епизода, а за Владимира Банића, аутора серијала, овај пројекат је пре свега плод заједничког рада.

Фантастична планета је један од најзахтевнијих пројеката реализованих на нашим ТВ мрежама до сада, и по броју снимајућих дана, и по пређеним километрима, али и по обиђеним земљама. Гостујући у Јутарњем програму, Владимир Банић истиче да је он на путу провео 250 дана, а сниматељи 220.

„Монтажери су били невероватни. Својим идејама, инспирацијом су направили неке епизоде далеко боље него што сам их ја замислио. Људи који су радили звук, колор корекцију, сви они који су били укључени у пројекат, овде у нашој кући. И уреднички, и људи који се не виде, нити их потписујеш у емисији, а са којима сарађујеш су били прилично предани према овом пројекту“, наглашава Банић.

Последња епизода се бави ограничењима људског тела. Снимљена је у четири земље, од Израела, преко Мијанмара и Тајланда, а симболично се завршава у Словенији у којој Банић живи последњих година.

Вредело је труда

Признаје да када су били негде на половини реализације целог пројекта, толико су били уморни и било је тренутака када се питао шта му је ово требало.

„Једино за што држиш концентрацију и снагу је то снимање, са ким разговараш, како ћемо то да снимимо, договарамо се на терену. Али по реакцијама људи, по ономе што смо ми успели да урадимо, а то је да неке клинци који гледају ову емисију, што је био стварно мој мотив. Тако можда и неко ново дете овај пројекат и овај документарни серијал инспирише и буде сутра на овом месту“, додаје аутор Фантастичне планете.

Наравно, додаје, врло велика гледаност серије довољна му је награда за све муке које је преживео радећи.

„Ја сам шокиран колико смо ми људи имали. Имали смо по пола милиона углавном у једном емитовању. Са два емитовања, недељно око милион. Без људи који враћају да гледају”, истиче Банић.

„Ми смо се изборили да ову емисију пустимо и да она има завидан број гледалаца. И да покажемо да оваква емисија има своју публику и да треба људима да је она и документарна, и образовна, и забавна, и путописна, и информативна пре свега. Тако да ја сам прилично охрабрен овим што смо имали.“

Људи су много добри

Такође, поново наглашава да га је искуство рада на серији уверило да су људи много добри. Током рада никада нису имали лош третман, увек су били добро примљени и пружена им је свака врста помоћи.

„Сви људи са којима сам сарађивао су предивни. И људи у кући, и људи који су били са мном на терену. Али то су професионалци, они су плаћени за то. Али, једини који нису примали неку плату су моја породица, тако да сам ја њима највише захвалан. И клинцу од девет година који је у том формативном узрасту, који ето сада стасава као дечак, и жени која сама њега подизала годину дана. Нисмо се тако договорили, али неизмерна захвалност њима, и наравно мајци коју нисам обилазио онолико често колико би требало. И свима који су као породица, пријатељи, трпели што смо ми пожелели да направимо овакав неки спомен“, напомиње Владимир Банић.

Хоће ли Фантастична планета добити наставак

С обзиром на велику гледаност и на то што нигде није наишао на лошу критику серије, Банић признаје да се нада наставку, али да су пре свега потребне добре припреме које дуго трају.

„Дуго траје та припрема. Ја сам овај серијал припремао шест месеци. Сваки разговор је детаљно планиран, припреман, договорен, тако да није било много простора за неке егзибиције. Тако да ако бисмо размишљали о следећем серијалу, он би могао да доживи емитовање за неких годину, годину и по“, закључује на крају гостовања Владимир Банић, аутор Фантастичне планете.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару