Читај ми!

Људи су много добри, тврди Владимир Банић, аутор „Фантастичне планете“

Од почетка фебруара гледаоци РТС-а са великом пажњом прате серијал „Фантастична планета“ , један од најзахтевнијих пројеката Радио-телевизије Србије и продукције "Soul films". Аутор серијала, новинар Владимир Банић, како каже, овим пројектом је желео да „сецира данашњу цивилизацију“.

Гостујући у Јутарњем програму, Владимир Банић објашњава свој закључак до кога је дошао после свих разговора које је имао са људима широм планете – да је човек данашњице добар.

„И то не само добар, него много добар! Ми смо имали толико ситуација, екипа и ја, у непознатој земљи, где се не говори наш језик, и да је тај неки обичан човек који нема никакав интерес да нама помогне, показао правац, показао места где може да се добро поједе, извео на пут… Људи су генерално јако добри“, наглашава Банић.

Путовање је трајало годину дана. Месечно су имали око 22 снимајућа дана, а остатак времена су проводили са породицом, мада је су то више биле припреме за наредно путовање. Иначе, како додаје аутор Фантастичне планете, ово је пројекат који је намеравао да уради још пре почетка пандемије. Припреме су дуго трајале, а намера је била да се добије неки дубљи поглед у стварност која нас окружује, а то је најбоље могло да се постигне неком врстом компаративне анализе.

„Опет, то је требало да буде забавно да људи седе да гледају нешто, а да то буде довољно занимљиво да их држи 50 минута или сат, приковане за екран. То је данас приличан успех да људима задржиш пажњу толико дуго. А то је могло да се постигне занимљивим темама и занимљивим саговорницима“, напомиње Владимир Банић.

Искуство и ентузијазам су Владимиру Банићу, репортеру без граница, донеле признање „Милан Пантић“ за новинарску храброст. Он је и до сада путовао широм света, али сада је први пут био у Америци, Бразилу, Јужној Африци, Руанди и Кенији.

Ова емисија није емисија једне главе, него емисија неколико глава. Најважнији су наравно људи који су све време били на терену, Марко Ковачевић и Борислав Ристовић, Михаило Тодоровић, који су радили по 15-16 сати дневно. Дамјан Бањац и Марко Бајжел и фантастични монтажери, Давор Босанкић, Драган Красић, Милица Јелача Спасић, Стеван Спасић, а на крају се укључио и Марко Џамбић“, наглашава Банић.

Гостовање Владимира Банића у Јутарњем програму у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару