Читај ми!

Цртани филмови некад и сад – зашто је технологија променила и карактер анимираних јунака

Некада је за израду једног цртаног филма оловком, на папиру, било потребно много времена и вештине, док данас компјутери аниматорима олакшавају рад. О јунацима некад и сад и о филмовима за најмлађе некад и сад, говори Мина Цветиновић Павков, ванредна професорка на Факултету драмских уметности, шеф Катедре за визуелне ефекте, анимацију и гејм арт.

За јунаке који трче, скачу, певају, тадашњи уметници су одвајали део свог живота. Поруке које су слали Бамби, Дамбо, Мики или Петер Пан данас памте они који су у међувремену, од гледалаца цртаних филмова, постали баке и деке који са својим унуцима гледају данашње анимиране филмове.

Данас цртани филмови изгледају другачије пре свега зато што се за последњих пола века променила технологија, напомиње гошћа Јутарњег програма.

„Ми смо се трудили да тај процес што више поједноставимо, да га убрзамо, да можемо лакше да стварамо ствари, па самим тим се и естетика променила. Ви сте некада, пре пола века, у анимираном филму могли да видите те фине, суптилне несавршености које је рука аниматора стварала“, наводи Мина Цветиновић Павков.

Линије нису могле да буду савршене, облици нису могли да задржавају из фрејма у фрејм свој тачан облик, док данас имамо савршене линије, имамо савршене облике, што не мора нужно да буде лоше, али свакако је другачије, додаје професорка.

„И свакако је данас тај приступ стварања анимираног филма другачији, јер некако када користите другачије алате добијете и други резултат. Ако обратите пажњу на боје, стари аниматори су користили праве пигменте које су мешали, а ми данас на рачунарима можемо да користимо било какве палете боја. И оне боје које не могу да се природно појаве и да постоје у природи“, истиче гошћа Јутарњег програма.

Некада су аниматори да би поједноставили процес рада, радили 12 сличица за секунд филма. И данас је исто тако. Али је данас, захваљујући компјутерима, то много лакше и много брже.

Није се променила само технологија

Осим што се променила технологија, променили су се и јунаци и њихове карактеристике.

„Ако поредите Бамбија, где ви једну трећину филма гледате животињицу која има потешкоће, труди се да прохода, па је врло упорна, па ви имате оне дескриптивне кадрове, па имате то да се он труди, некако растете заједно са њим. С друге стране, данашњи јунаци су често, и најчешће, суперхероји. Неко ко све може да реши из прве, Патролне шапе никад немају проблем“, објашњава Мина Цветиновић Павков.

Некад су јунаци били сличнији нама, нису били тако савршени и код деце су будили различите емоције, које се данас често избегавају, као на пример туга када Бамбијеву маму убију ловци.

Процес израде анимираног филма је изузетно комплексан и сложен и захтева много различитих људи и аутора који учествују у њему. Некада, технички је требало много времена, талента и труда да би се направио један анимирани филм. Драматурзи су се веома трудили око приче и водило се много рачуна о музичкој подлози.

Данас, ви уз помоћ нових алата и свега тога можете за краће време да направите анимирани филм, али оно што је генерално проблем јесте то што ви немате оно време па да кажете ок, могу брже да га направим, али ћу овим остатком времена да располажем па да се више фокусирам на причу. Напротив. Ако га брзо направите, онда исто тако брзо урадите све ове остале кораке најчешће и онда добијете потпуно другачији приступ и другачији анимирани филм“, додаје професорка.

Данас се углавном све и у анимираном филму базира на спектаклу, базира се на брзим променама, на спектакуларним дешавањима, што у старим анимираним филмовима није могло да се види.

Имам двоје деце и као мама која прави анимиране филмове и то предаје, показујем им филмове и бирам оно што им показујем и чини ми се, и не да ми се чини него је сигурно, да и даље имате добре изборе. И као што негујете нечији музички укус, тако треба да негујете и нечију визуелну перцепцију“, закључује гошћа Јутарњег програма.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару