Читај ми!

Пунолетство великог студентског фестивала – Продуценти иду на одмор

Продуцентски дан је највећи фестивал студената филмске и телевизијске продукције у региону. Настао је пре 18 година на Факултету драмских уметности са циљем промовисања студентских радова, професије продуцента и Катедре за филмску и ТВ продукцију, односно указивања на значај њене улоге у едукацији кадрова у области уметности, културе и медија.

Професор Горан Пековић, идејни творац и ментор првог Продуцентског дана, тада је са студентима четврте године од којих су данас неки већ и професори, успешни продуценти, директори телевизијских станица, креирао манифестацију која је расла и развијала се и сваке године постајала све значајнија. Толико је значајна да је данас то призната међународна смотра студената продукције. Вредност продуцентског рада данас је препозната свуда у свету.

Ове године је Академија драмских уметности у Загребу одржала свој први „Продукцијски дан“.

Катедра филмске уметности Универзитета у Мајамију је организовала свој први студентски филмски фестивал “Shorts Miami Film Festival“, на коме су награђени и радови студената Филмске и ТВ продукције са Факултета драмских уметности, а један од чланова жирија је била и професорка Зорана Поповић.

Катедра за Филмску и ТВ продукцију је 60 година постојања прославила успостављањем сарадње са престижним школама из САД – Тich School of Arts са Универзитета у Њујорку и са Универзитетом у Мајамију – Department of Cinematic Arts.

Управо ће ове године, поред студената из региона,  специјални гости бити студенти Универзитета из Мајамија, као и њихови професори Рафал Соколовски и Рејна Варна који ће учесницима фестивали одржати и мастер клас.

Овогодишњи 18. Продуцентски дан одржаће се 2 и 3 јуна. Током два дана биће уприличена и два панела. Панел са темом „Жене на филму“ а панелисти су Амра Бакшић Чамо, Реа Рајчић, Снежана Ван Ховелинген и Ана Аџић.

На панелу „ТВ серије“ панелисти су Татјана Жежељ Гојковић, Бобан Јевтић, Бојан Вулетић и Ивана Миковић. Миа Авдагић представиће Сарајево филм фестивал и Сарајево Талентс програм.

Тема посвећена примамљивој естетици Мајамија

Додела награда одржаће се 3 јуна. Катедра за Филмску и ТВ продукцију додељује и две значајне награде: „Лучоношу“ ће ове године примити Ана Аџић за свој успешан продуцентски рад. Награду „Лучоноша за животно дело“ за изузетан допринос филмској уметности посебно кроз област филмске критике, продукције и фестивалског програмирања, примиће алумини катедре – Ненад Дукић. Ненад Дукић ће учесницима панела одржати и мастер клас.

Случајно или не, овогодишња тема посвећена је визуално примамљивој естетици Мајамија, као и компјутерским играма и телевизијским серијама које су обележиле детињство генерације студената четврте године.

Слоган овогодишњег Продуцентског дана је „Продуценти иду на одмор”. Под сигурном руком менторке, професорке Јелене Митровић, 18.
Продуцентски дан креирају и реализују студенти ИВ године Филмске и ТВ продукције: Милица Милинковић, Данило Младеновић, Тамара Томашевић, Александра Кочијашевић, Растко Стојановић, Андреј Ерић, Клара Вујовић, Марија Мијушковић, Стеван Војводић, Софија Урошевић, Никола Узелац, Димитрије Бунчић и Валентина Шекуларац.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво