Мартовски фестивал по 70. јубиларни пут

Један од најстаријих фестивала документарног и краткометражног филма у Европи, Мартовски фестивал – 70. пут. На отварању у Дому омладине Београда признање за животно дело уручено је доајенима српске кинематографије Михајлу Илићу Илкету и Божидару Калезићу, некадашњем уреднику документарног програма РТС-а.

Прво издање одржано је 1954. године у пулској Арени, у оквиру Фестивала југословенског филма. То је био преломни тренутак за улазак филма у званичне културне и уметничке токове тадашње државе.

Почетком 60-их, постаје Београдски фестивал документарног и краткометражног филма. Јубиларни Мартовски фестивал доноси осврт на богато наслеђе и најбоље од савремених токова.

„То је најстарији филмски фестивал у региону, Пула ће обележити 70 година у јулу. Све што радимо ове године или барем већина ствари је у духу традиције и онога што је историја Мартовског фестивала. Али не бежимо од актуелности, на отварању имамо берлинског победника, на затварању једну регионалну премијеру, то је филм о Бранку Ћопићу“, каже уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић.

Фестивал је био одскочна даска за најзначајније филмске ствараоце са ових простора. Ту су почели оскаровац Душан Вукотић и аутори Црног таласа који су увели нашу кинематографију у светске енциклопедије филма.

Генерацијама студената „Кратки метар“ је био најважнији испит. Значајну улогу свих ових година имао је и РТС.

„Документарни и кратки метар, како је популарно зван, пратио је своје друштво у свим историјским менама. Овај фестивал је био прозор у свет за многе југословенске и српске синеасте, својеврстан лакмус тест за њихов европски значај и релевантност“, наводи селектор домаћег такмичарског програма, Мирољуб Стојановић.

Седамдесети Мартовски фестивал траје до недеље, када ће бити проглашена најбоља остварења у такмичарском програму. Додатни програм у уторак 4. априла италијански оркестар „Музе“ извешће на Коларцу композиције Енија Мориконеа.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво