Мартовски фестивал – празник документарног филма 70. пут

Мартовски фестивал – 70. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд, биће одржан од 28. марта до 2. априла 2023. године у Дому омладине Београда, који је организатор и извршни продуцент догађаја.

Један од најстаријих филмских фестивала у Европи и свету ове године трајаће шест дана и биће у знаку великог јубилеја, обележавања 70 година од оснивања, каквог до сада није имао ниједан филмски фестивал у Србији и некадашњој Југославији.

Мартовски фестивал ће ове године кроз монографију „Мартовски фестивал 1954 – 2023: филмски пут дуг 70 година“ (приређивач проф. Раденко Ранковић) и програмском целином „Лауреати Мартовског фестивала“ у Југословенској кинотеци, која обухвата неке од награђених филмова у досадашњој историји манифестације, подсетити јавност на значај овог фестивала како у контексту српског, тако и у контексту некадашњег југословенског културног простора.

Мартовски фестивал традиционално представља богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до 50 и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм. У међународном такмичарском програму биће заступљени сви родови краткометражног филма.

Пред селекционом комисијом је био тежак задатак, да од скоро 600 пријављених остварења изаберу она која ће ући у званичну такмичарску селекцију. Одабран је 101 филм, који ће се такмичити за: Гран-при Мартовског фестивала, награде за најбољи филм (по категоријама), струковне награде (за најбољу режију, сценарио, камеру, монтажу, анимацију и дизајн звука/компоновану музику).

Жири 70. Мартовског фестивала, који ће одлучивати о наградама радиће у саставу: Јошко Марушић, филмски редитељ, сценариста, аниматор, карикатуриста и професор (Хрватска), као председник жирија; Желимир Гвардиол, филмски редитељ, сценариста и продуцент (Србија); Нарциса Даријевић Марковић, филмска и телевизијска редитељка, сценаристкиња и професорка (Србија); Алеш Павлин, филмски и телевизијски продуцент и професор (Словенија) и Пјер Жалица, филмски и телевизијски редитељ, сценариста и професор (Босна и Херцеговина).

Поред такмичарског, Мартовски фестивал имаће традиционално и разноврстан ревијални филмски програм подељен у целине „Светска панорама“, „Регионална панорама“ и „Домаћа панорама“, као и разговоре са ауторима, промоције филмских књига. Биће обележена и 75. годишњица ВФЦ Застава филма, који је од почетка уз Мартовски фестивал и чији су аутори и филмови добијали најзначајније фестивалске награде.

На свечаном отварању биће одржана ексклузивна, регионална премијера дугометражног документарног филма На броду Адаман (Sur l’Adamant) француског редитеља Николе Филибера, који је недавно освојио Златног медведа за најбољи филм на овогодишњем Међународном филмском фестивалу у Берлину.

Регионална премијера дугометражног документарног филма 1991. Адио Југо филм, адио Југо фестивал, адио Југославија… видимо се у следећем рату, познатог глумца Игора Гала из Хрватске, послужиће као повод за трибину „Мартовски фестивал – између југословенске прошлости и постјугословенске будућности“. Светске фестивалске премијере на Мартовском фестивалу имаће остварења Мој Бранко не лаже о Бранку Ћопићу, аутора Бранка Лазића и Живети Битлсе, Небојше Грабежа.

Публика ће имати прилику да погледа светске филмске премијере реномираних аутора из Србије и региона: Вере Влајић Авантуре карикатуре, Момира Матовића Дани од снова, Зорана Амара Непобедиви ум…, као и селекције остварења са европских и регионалних фестивала краткометражног и документарног филма, али и филмове номинованих и добитника Аустријске филмске награде за краткометражни филм.

Као и до сада, планирани су бројни стручни програми и трибине за професионалце и студенте, разговори са гостима фестивала, мастер-класови, промоције књига и други пратећи програми.

Мартовски фестивал традиционално је место сусрета филмских аутора из земље и иностранства, продуцената, дистрибутера и представника реномираних филмских фестивала, новинара и критичара, студената и професионалаца. То је место за промоцију документарног, анимираног, краткометражног и експерименталног филма, платформа за инспирацију и развој нових идеја, као и прилика за домаћу публику да погледа узбудљиве, пажљиво одабране актуелне наслове, које иначе нема прилике да види у биоскопској понуди.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво