Читај ми!

„Опстанак доброте“ стиже на ФЕСТ, Де Хир за РТС: Логично је проговорити о окрутности поробљавања

Са 73. филмског фестивала у Берлину где је имао светску премијеру, на 51. ФЕСТ стиже аустралијски филм „Опстанак доброте“. О снажној апокалиптичној причи, ексклузивно за РТС говоре један од најзначајнијих аустралијских редитеља Ролф де Хир и главна глумица.

Опстанак доброте чија је главна јунакиња Црна Жена, остављена да умре усред пустиње, суморан је дистопијски поглед на човечанство, лирска алегорија наслоњена на традицију Абориџина.

Како повратити достојанство староседелаца Аустралије и осудити неправду нанету колонизацијом, у случају де Хировог филма универзална је прича која се може догодити било где и било када.

Да ли се историја понавља? На питање да ли је преплитање покрета за расну правду "Black Lives Matter" и постапокалиптничне пандемије која је, налик ковиду, реакција на време у коjeм живимо, редитељ Ролф де Хир одговара потврдно и истиче да је филм у време пандемије и настајао.

„Почетна тачка била је једна слика која ми се створила пред очима и никако нисам могао да је избришем – слика човека у кавезу, у приколици у пустињи. Када имате ту слику и слику времена у коме живимо, логично је да осетите потребу да проговорите о окрутности поробљавања“, нагласио је Де Хир.

Црне Жене, жене на маргинама друштва 

Драгуљ филма о расној мржњи и нетрпељивости је жена натуршчик, која је први пут стала испред филмске камере, а чија глума никога не оставља равнодушним. 

Муађеми Хусеин одрасла је у Конгу, где није било биоскопа. Симболизује црне жене које су често на маргинама друштва.

Због рата у земљи живела је у избегличком логору. У изјави за РТС Муађеми каже да је њено животно искуство слично искуству лика који тумачи у филму и да је због тога препознала понешто из свог живота у лику Црне Жене.

„Она покушава да преживи. Ја сам се целог живота борила да преживим. Потичем из сиромашне породице, мучили смо се да дођемо до хране, нисам одрасла са биолошким родитељима. Када сам прочитала сценарио схватила сам да ће Црна Жена много да хода у филму. Путовање босих ногу, део је мог приватног живота. То је део мог идентитета. Зато када видим Црну Жену у овом филму, видим себе“, објашњава Муађеми Хусеин.

Опстанак доброте је попут експеримента, филм готово без дијалога, чији јунаци немају ни име ни презиме, речју – ламент над човечанством.

Остварење редитеља и сценаристе Ролфа де Хира један је од 17 филмова који ће се на 51. ФЕСТ-у такмичити за награду „Београдски победник“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару